Israeliska armén eftersöker autister

publicerad 6 februari 2016
Den israeliska armén försöker utnyttja de egenskaper som autistiska personer har

Sedan 2008 är autister värnpliktiga i Israel. De tjänstgör även i elitstyrkor, där deras speciella förmågor är efterfrågade.

Ett av de hemliga arméförbanden i Israel söker efter unga autister. “Gruppen 9 900” vill ha människor med speciella mentala förmågor, så som uppmärksamhet på detaljer, skriver Atlantico.

Under åtta timmar om dagen sitter autistiska soldater framför datorn och undersöker bilder som tas från flygplan coh drönare. Professor Laurent Mottron från Montreals universitet förklarar att många autister har en naturlig tendens till en visuell analys.

I Israel finns ett program för att hjälpa unga autister att förbereda sig för värnplikt. Skolelever genomgår en rad test och sedan besöker tre månaders kurser som omfattar tekniska lektioner och möten med psykologer.

Sedan kan man antingen stanna i armén eller söka efter jobb på högteknologiska företag. Programmet har visat sig vara effektivt. Armén tänker även erbjuda autisterna en rad andra yrken, bland annat inom programmering, dataanalys och kvalitetskontroll.

I Israel spelar armén en inte bara försvars-, utan också social roll, en av dess uppgifter är att främja den sociala integrationen. Integrationen av funktionshindrade har en ganska lång historia i landet. 2004 bildades en förening som hjälper personer med funktionsnedsättningar att lära sig ett självständigt liv.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!