Åtta ”belgiska” IS-terrorister fråntas medborgarskap

publicerad 3 augusti 2020
- av Per Nordin
Grand Place, Bryssel.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Åtta IS-anhängare från Bryssel har fråntagits sina belgiska medborgarskap. Anledningen är att man vill hindra utländska jihadister från att återvända till landet.

Beslutet att avskaffa de åtta jihadisternas medborgarskap togs i deras frånvaro, skriver Brussels Times. 2015 dömdes sju av dem i sin frånvaro för terroristbrott i samma veva som den marockanske jihadisten Khalid Zerkani dömdes för radikalisering och rekrytering av minst 59 ungdomar, mestadels från den muslimska stadsdelen Molenbeek i Bryssel.

En av de dömda, 36-årige Yassine Lachiri, är även tidigare dömd för ett drogrelaterat dråp. En annan, 31-årige Gelel Attar, är en av medhjälparna bakom terrorattacken i Paris 2015 – där 130 personer dödades.

Var de åtta männen befinner sig i dagsläget är oklart då de inte längre har några kända adresser, varken utomlands eller i Belgien. De tros ha lämnat landet för att gå med i Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak. Männen, som alla är från Bryssel, har åtta dagar på sig att överklaga beslutet.

Vid sidan av att man riskerar att förlora sitt medborgarskap för terroristbrott ska alla med dubbla medborgarskap som döms för terroristbrott enligt belgisk lag även straffas med minst fem års fängelse, vilket rätten även gjorde i detta fall.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!