Utrikes

Åtta ”belgiska” IS-terrorister fråntas medborgarskap

Grand Place, Bryssel.

Åtta IS-anhängare från Bryssel har fråntagits sina belgiska medborgarskap. Anledningen är att man vill hindra utländska jihadister från att återvända till landet.

Beslutet att avskaffa de åtta jihadisternas medborgarskap togs i deras frånvaro, skriver Brussels Times. 2015 dömdes sju av dem i sin frånvaro för terroristbrott i samma veva som den marockanske jihadisten Khalid Zerkani dömdes för radikalisering och rekrytering av minst 59 ungdomar, mestadels från den muslimska stadsdelen Molenbeek i Bryssel.
En av de dömda, 36-årige Yassine Lachiri, är även tidigare dömd för ett drogrelaterat dråp. En annan, 31-årige Gelel Attar, är en av medhjälparna bakom terrorattacken i Paris 2015 – där 130 personer dödades.

Var de åtta männen befinner sig i dagsläget är oklart då de inte längre har några kända adresser, varken utomlands eller i Belgien. De tros ha lämnat landet för att gå med i Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak. Männen, som alla är från Bryssel, har åtta dagar på sig att överklaga beslutet.

Vid sidan av att man riskerar att förlora sitt medborgarskap för terroristbrott ska alla med dubbla medborgarskap som döms för terroristbrott enligt belgisk lag även straffas med minst fem års fängelse, vilket rätten även gjorde i detta fall.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!