Arabisk toleransminister anklagas för våldtäkt

publicerad 21 oktober 2020
- av Per Nordin
Våldtäktsanklagade Shejk Nahyan Bin Mubarak Al Nahyan, toleransminister i Förenade arabemiraten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förenade Arabemiratens toleransminister anklagas nu för våldtäkt. En brittisk kvinna hävdar att shejken utsatte henne för sexuella övergrepp när hon besökte honom i syfte att lansera en litteraturfestival i landet.

Shejk Nahyan Bin Mubarak Al Nahyan är inte bara medlem i Abu Dhabis kungahus – han är också toleransminister i Förenade Arabemiraten. Enligt brittiska Caitlin McNamara är han också en våldtäktsmän som ska ha utsatt henne för övergrepp när hon befann sig i landet för att lansera litteraturfestivalen ”Hay”.

Toleransministerns jurister förnekar alla anklagelser om våldtäkt och hävdar att shejken blev ”förvånad och ledsen” över anklagelserna och landets utrikesministerium vill inte kommentera anklagelserna, rapporterar AP.

Den brittiska polisen bekräftar dock att man utreder våldtäkten och att man har hållit förhör med offret som själv gått ut offentligt med uppgifterna.
Ansvariga för litteraturfestivalen säger att man stödjer McNamaras kamp för rättvisa och att festivalen inte kommer att återvända till Abu Dhabi så länge som shejken har kvar sin position.

– Det som hände vår vän och kollega Caitlin McNamara i Abu Dhabi förra februari var ett vidrigt övergrepp och ett fruktansvärt missbruk av tillit och maktposition, konstaterar man i ett uttalande och förklarar vidare att toleransministern underminerar sin regerings försök att arbeta med festivalen för att lyfta fram yttrandefrihet och kvinnlig egenmakt.

Shejkens toleransministerium bekostade den fyra dagar långa festivalen som anordnades i Abu Dhabi i februari och där flera framstående författare deltog. Han har också fått uppmärksamhet i västerländsk press, bland annat genom att ha deltagit i möten med påven samt välkomnat judar att besöka landet i en förhoppning att få landet att framstå som mindre slutet och islamskt totalitärt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!