AP-redaktion i Gaza utsatt för bombanfall

Publicerad 17 maj 2021
  AP
  Byggnaden där bland annat den amerikanska nyhetsbyrån AP och Al-Jazira huserade jämnades med marken av israeliskt stridsflyg.
  Ett 30-tal palestinska och internationella nyhetsredaktioner har blivit sönderbombade i Gaza efter israeliska flyganfall. Bland de drabbade finns nyhetsbyrån AP och tv-nätverket al-Jazira. Reportrar utan gränser framhäver att attackerna utgör ett krigsbrott. Ett höghus i Gaza fick under gårdagen en varning från israelisk militär att byggnaden skulle flygbombas. Alla människor i byggnaden fick en timme på sig att evakuera - sedan kom attacken. I höghuset fanns bland annat redaktionen för nyhetsbyrån AP och tv-nätverket al-Jazira. Alla hann dock ut innan bomben träffade, rapporterar AP. I ett uttalande från AP skriver vd:n Gary Pruitt att de är ”chockerade” och ”förfärade” över den israeliska militärens anfall. Han menar att man visste om att byggnaden huserade flera nyhetsredaktioner. ”Världen kommer att veta mindre om vad som händer i Gaza på grund av det här”, skriver han. Även det qatariska tv-nätverket al-Jazira befann sig i byggnaden och de menar att bombningen var ett försök att stoppa journalister från att rapportera brott mot mänskligheten. De fördömer händelsen och uppger att man tänker ”göra allt för att hålla den israeliska regeringen ansvarig”. – Bombningen av höghuset med flera olika medieredaktioner är ett uppenbart brott mot mänskligheten och är internationellt sett som ett krigsbrott. Vi ber all media och mänskliga rättighetsorganisationer att fördöma det här avskyvärda brottet, sade Dr. Mostefa Souag, chef för Al Jazeera Media Network.   Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, menar i DN kultur att den israeliska militären gjort sig skyldig till ett krigsbrott. Han lyfter fram att det förekommit attacker mot andra redaktioner i Gaza bara några dagar tidigare och menar att det är ”en av de största attackerna på pressfrihet i modern historia.” ”Det handlar alltså nu om totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet, det är ett oerhört övergrepp mot pressfriheten och drabbar journalister som ska rapportera om det här”, skriver han. Den israeliska militären menar å sin sida att byggnaden bombades eftersom den användes av Hamas militära underrättelsetjänst, skriver man på Twitter. Detta har man dock inte kunnat presentera några bevis för. Stridsflygplan ska även ha bombat den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayehs hem. Enligt den israeliska militären ska ledaren hemma utgöra en stor del av ”terrorist-infrastrukturen” och det var därför man bombade den. Det är ännu oklart om Khalil al-Hayeh befann sig i sitt hem vid tillfället. Beskjutningen av Gaza har fortsatt under helgen och under lördagen dödades tio personer i en attack mot ett flyktingläger. Åtta av de dödade var barn.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!