Gazakrisen: “Vi går mot ett fullskaligt krig”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 12 maj 2021
- av Sofie Persson
krig

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera raketer avfyrades under tisdagen mellan Gaza och Israel. 40 personer dödades och FN säger att vi är på väg mot ”ett fullskaligt krig”.

Striderna i Gaza och Israel fortsätter. Under tisdagen avfyrades hundratals raketer mot Israel från den palestinska sidan. Den israeliska militären gjorde även flyganfall mot Gaza. Dödsantalet uppgår till totalt 40 personer varav 35 på den palestinska sidan och fem på den israeliska. Det rapporterar nyhetssajten Haaretz.

Konflikten har bubblat under ytan sedan den senaste eskalerade 2014 och verkar nu ta fart igen på allvar. Israels försvarsministern, Benny Gantz, har varnat om att ”det här bara är början”. Ismail Haniyeh, Hamas ledare, har svarat med att ”om Israel vill eskalera är vi redo för det”.

Däremot uppmanar FN:s sändebud för fred, den norske diplomaten Tor Wennesland, att ”stoppa eldgivningen omedelbart” på Twitter.

Vi går mot ett fullskaligt krig. Ledare på alla sidor måste ta sitt ansvar.

Det senaste rapporterna om våld har skett tidigt under onsdagen. Hamas har skickat i väg flera raketer mot Israel som svar på flyganfallen under gårdagen. En bil träffades och dödade en far och hans dotter. Ismail Haniyeh säger att det kommer att fortsätta tills Israel slutar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!