Gazakrisen: ”Vi går mot ett fullskaligt krig”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 12 maj 2021
- av Sofie Persson
krig

Flera raketer avfyrades under tisdagen mellan Gaza och Israel. 40 personer dödades och FN säger att vi är på väg mot ”ett fullskaligt krig”.

Striderna i Gaza och Israel fortsätter. Under tisdagen avfyrades hundratals raketer mot Israel från den palestinska sidan. Den israeliska militären gjorde även flyganfall mot Gaza. Dödsantalet uppgår till totalt 40 personer varav 35 på den palestinska sidan och fem på den israeliska. Det rapporterar nyhetssajten Haaretz.

Konflikten har bubblat under ytan sedan den senaste eskalerade 2014 och verkar nu ta fart igen på allvar. Israels försvarsministern, Benny Gantz, har varnat om att ”det här bara är början”. Ismail Haniyeh, Hamas ledare, har svarat med att ”om Israel vill eskalera är vi redo för det”.

Däremot uppmanar FN:s sändebud för fred, den norske diplomaten Tor Wennesland, att ”stoppa eldgivningen omedelbart” på Twitter.

Vi går mot ett fullskaligt krig. Ledare på alla sidor måste ta sitt ansvar.

Det senaste rapporterna om våld har skett tidigt under onsdagen. Hamas har skickat i väg flera raketer mot Israel som svar på flyganfallen under gårdagen. En bil träffades och dödade en far och hans dotter. Ismail Haniyeh säger att det kommer att fortsätta tills Israel slutar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.