Antikristna hatbrott ökar i Europa

publicerad 24 november 2023
- av Jan Sundstedt
Färsk rapport från OIDAC Europe indikerar att antikristna hatbrott ökar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny rapport från Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (OIDAC Europe), som offentliggjordes förra veckan, visar på en ökning av antalet hatbrott mot kristna i Europa under det senaste året.

Den Österrike-baserade ideella organisationen OIDAC Europe presenterade i fredags sin årsrapport för 2022/2023 – på den Internationella Toleransdagen.

Bara under förra året inkom tillförlitliga rapporter om 748 antikristna hatbrott i 30 olika länder. Attackerna inkluderade bland annat mordbrand, graffiti, skändningar, stölder, fysiska attacker, förolämpningar och hot.

Diskrimineringen ökar

I rapporten påpekas vidare att antalet hatbrott som begås av radikaliserade medlemmar av ideologiska, politiska eller religiösa grupper, som i alla tider har uttryckt hat mot kristna, ökar.

OSSE-representanten och professorn Regina Polak vid Wiens universitet uttryckte sin oro över det ökande antalet attacker mot europeiska kristna.

Det ökande antalet anti-kristna hatbrott i Europa som rapporteras av OIDAC är djupt oroande. Det är högst nödvändigt att öka både regeringens och samhällets medvetenhet om detta problem och vidta politiska åtgärder för att ta itu med och bekämpa det beslutsamt, säger Polak i ett uttalande.

Kristen kyrka
Listerby Kyrka i Ronneby, Lund. Foto: Jonas Carlberg/CC BY 2.0

Sparkas från jobb

OIDAC Europe har även granskat olika former av diskriminering av kristna. Under senaste året har exempelvis åtskilliga kristna fått sparken från sina jobb, blivit avstängda eller hamnat i brottmålsdomstol för att offentligt ha uttryckt fredliga religiösa åsikter.

Kristna som följt sina trossamfunds bibliska läror har åtalats för påstådd “hatpropaganda”. Bland de mest uppmärksammade fallen finns den brittiske lärarassistenten Ben Dybowski och skolans präst Rev. Bernard Randall.

Kriminaliseringen av uttryck för vanliga religiösa läror – som inte uppmanar till våld eller hat – som ‘hatpropaganda’ är farlig på flera nivåer: Det stigmatiserar legitima samvetsrelaterade övertygelser och försvagar samtidigt allvaret i faktisk uppmaning till hat, säger OIDAC Europes verkställande direktör Anja Hoffmann i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!