Analytiker: Demokraterna rör sig allt längre åt vänster

publicerad 1 september 2020
- av Isac Boman
Joe Biden står mycket längre till vänster idag än för 12 år sedan.

Det Demokratiska partiet har gjort en radikal vänstersväng under de senaste åren. Det menar den neokonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute som också pekar på att presidentkandidaten Joe Biden står mycket längre till vänster idag än vad han gjorde för 12 år sedan.

Den politiska polariseringen i USA har blivit allt mer påtaglig under senare år. Från republikanskt håll brukar man numera ofta anklaga Demokraterna för att ha tagits över av radikala vänsteraktivister, och enligt Daniel Cox vid American Enterprise Institute är Donald Trump inte helt fel ute när han kritiserar den ”radikala vänstermaffian” som han menar har tagit över Demokraterna.

– Det råder ingen tvekan om att det demokratiska partiet de senaste åren har fått mer liberala politiska åsikter i en rad frågor. Kandidaten Joe Biden 2020 är mer liberal än kandidaten Joe Biden var 2008, säger Daniel Cox, till SVT.

Den extrema kulturmarxistiska linje som allt fler demokrater börjat inta, omfattar framförallt ett negativt och aggressivt förhållningssätt till vita amerikaner som folkgrupp betraktad, liksom man även ser negativt på etniska rättigheter för europeiska folkgrupper i största allmänhet. Seattles borgmästare Jenny Durkan har bland annat uppmärksammats för denna typ av växande extremism inom Demokraterna, efter att man i staden nyligen på rasliga grunder börjat utbilda människor av europeiskt ursprung att ”avveckla sin internaliserade rasöverlägsenhet” och att ”avveckla sin vithet”. Flera demokrater har också bland annat ställt sig positiva till att avveckla polisen enligt önskemål från den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, och i Seattle gick man så långt som att tillåta en ockuperad zon i en stadsdel där polisen istället fick ge plats för ett lokalt vänsterextremt krigsherrestyre som inspirerats av BLM.

– Många av idéerna vi slogs för, som för fyra år sedan sågs som radikala, ses nu som mainstream, konstaterar den socialistiske politikern Bernie Sanders om den allmänna ideologiska trenden i partiet.

Det är ofta en mindre grupp extrema aktivister som lobbar för att få igenom vänsterpolitiken inom partiet, enligt Cox, som menar att de är långt ifrån nöjda med vad de har uppnått.

Vad gäller den allmänna synen på de nu pågående raskravallerna i USA har Demokraterna förvisso utåt sett fördömt allt våld, men samtidigt riktat kritik mot polisen som påstås vara systematiskt rasistisk – snarare än att gå till angrepp mot dem som ägnar sig åt våldsamma upplopp, mordbränder och vandalism. Stort fokus har också lagts på att kritisera Donald Trump för att presidenten vill återställa ordningen i amerikanska städer med hjälp av nationalgardet och federala agenter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.