Tyskland har slut på ammunition

publicerad 11 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Ammunition Tyskland
Tyska stridsvagnar i tågkolonn.

Tyska arméns (Bundeswehr) ammunitionsförråd räcker i dagsläget bara för en eller två dagars krigföring, enligt källor inom försvarsindustrin och det tyska parlamentet. Problemet har varit känt ”i flera år” men förvärrats ytterligare av Ukrainakrisen.

Enligt Business Insider ligger Berlin långt efter Natos krav på att hålla ammunitionsförråd för cirka 30 dagars strider. Problemet är enligt källor inget nytt eftersom exempelvis tyska militärövningar under flera år lidit av otillräckliga förråd av ammunition.

Förråden tömdes ytterligare efter det att Tyskland tillsammans med andra västländer började skicka vapen och ammunition till Ukraina. Vapenleveranserna omfattar bland annat 53 000 patroner för självgående luftvärnskanoner, 21,8 miljoner patroner för skjutvapen och 50 bunker-buster-missiler. Allt enligt den tyska regeringens egna uppgifter.

Nu har det gått så långt att ledande militärer är djupt oroliga över landets egna försvarsförmåga.

Situationen med bristen kommer inte att förbättras om ammunition fortsätter att tas bort från Bundeswehr-lagren. Samtidigt som motsvarande order inte läggs på försvarsindustrin, kommenterar Christoph Atzpodien, vd för den tyska säkerhets- och försvarsindustriföreningen (BDSV).

Christoph Atzpodien, vd för tyska BDSV.

Eva Hoegl, tyska parlamentets försvarskommissionär, säger till Business Insider att ytterligare 20 miljarder euro behövs för att fylla på lagren. Tyskland tillkännagav i februari inrättandet av en särskild fond på 100 miljarder euro, för att stärka Bundeswehr mot bakgrund av Ukrainakonflikten.

Försvarsminister Christine Lambrecht reste i början av oktober till Ukrainas södra hamnstad Odessa i syfte att ge garantier för Tysklands fortsatta stöd till regimen i Kiev. Efter resan meddelade hon att Berlin skulle fortsätta att stödja Kiev så länge man anser det nödvändigt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.