Utrikes

Amerikanska missilattacker mot huthirebeller i Jemen

Den amerikanska militären utförde under natten till fredagen lokal tid flera missilattacker mot jemenitiska huthirebeller.

I ett uttalande säger det amerikanska försvarsdepartementet att president Barack Obama givit sitt medgivande till missilattackerna på rekommendation från försvarsminister Ash Carter och militärchefen Joseph Dunford, rapporterar NBC News.
Sammanlagt avfyrade USA kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot tre radarstationer i ett huthikontrollerat område. Missilattacken skedde i självförsvar, enligt Peter Cook, talesperson vid det amerikanska försvarsdepartementet.

Huthirebellerna befinner sig sedan förra året i direkt strid med en saudisk-ledd koalition bestående av flera arabländer, som i sin tur får stöd av USA. Samtidigt får de shiamuslimska huthirebellerna i Jemen uppbackning av Iran.

Under den saudisk-ledda militärinterventionen i Jemen har koalitionen kritiserats hårt av människorättsorganisationer för sina många bombräder mot skolor i Jemen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!