Amerikanska missilattacker mot huthirebeller i Jemen

publicerad 13 oktober 2016

Den amerikanska militären utförde under natten till fredagen lokal tid flera missilattacker mot jemenitiska huthirebeller.

I ett uttalande säger det amerikanska försvarsdepartementet att president Barack Obama givit sitt medgivande till missilattackerna på rekommendation från försvarsminister Ash Carter och militärchefen Joseph Dunford, rapporterar NBC News.

Sammanlagt avfyrade USA kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot tre radarstationer i ett huthikontrollerat område. Missilattacken skedde i självförsvar, enligt Peter Cook, talesperson vid det amerikanska försvarsdepartementet.

Huthirebellerna befinner sig sedan förra året i direkt strid med en saudisk-ledd koalition bestående av flera arabländer, som i sin tur får stöd av USA. Samtidigt får de shiamuslimska huthirebellerna i Jemen uppbackning av Iran.

Under den saudisk-ledda militärinterventionen i Jemen har koalitionen kritiserats hårt av människorättsorganisationer för sina många bombräder mot skolor i Jemen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.