Amerikansk apotekskedja slutar sälja tobak

publicerad 5 februari 2014

Den näst största apotekskedjan i USA, CVS Caremark, kommer att sluta sälja tobak i alla sina 7600 butiker i USA. Man vill att all tobaksförsäljning ska upphöra senast den 1 oktober i år.

Ingen annan apotekskedja har gjort någonting liknande i USA och CVS hoppas nu att deras konkurrenter gör samma sak som dem. Dock har den etablerade varuhuskedjan Target sedan tidigare fasat ut cigaretterna.

Kampanjar mot rökning
CVS har dessutom dragit igång en kampanj som ska motarbeta rökning, kallad CVS Quits For Good.

– Att upphöra med försäljningen av cigaretter och tobaksprodukter hos CVS är rätt sak för oss att göra för våra kunder så att vi kan hjälpa dem på deras väg mot en bättre hälsa, säger vd:n Larry Merlo i en kommentar

CVS räknar med att förlora miljardbelopp i och med att försäljningen av tobaksvaror upphör. Det bekymrar dock inte företagets styrelse som hoppas att beslutet kan stärka banden till olika sjukhus och försäkringsbolag, skriver Washington Post.

Oklart med e-cigaretter
Hur apotekskedjan tänker förhålla sig till de elektroniska cigaretterna, så kallade ”e-cigaretter”, har man ännu inte yttrat sig om.

President Barack Obama har välkomnat CVS beslut och uppmanade andra apotekskedjor att följa deras exempel.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.