Alternativ för Tysklands ungdomsförbund extremiststämplas

publicerad 2 maj 2023
- av Isac Boman
Junge Alternative demonstrerar.

Det tyska författningsskyddet BFV har beslutat att det EU- och invandringskritiska partiet AFD:s ungdomsförbund Junge Alternative är att klassa som en ”bekräftat” högerextremistisk organisation.

Beslutet innebär att Tysklands säkerhetstjänst nu har rätt att spionera på ungdomsförbundet, använda hemlig avlyssning och beordra agenter att infiltrera organisationen.

Sedan många decennier tillbaka har Tyskland en mycket repressiv lagstiftning vad gäller regimkritisk organisering och opinionsbildande, det är bland annat brottsligt att uttrycka sympatier för nationalsocialism som ideologi eller för den nationalsocialistiska tyska regimen under 1930- och 40-talen.

Man har vid flera tillfällen på senare år också försökt få oppositionella partier att i domstol bli klassade som ”extremistiska” för att kunna förbjuda dem eller utsätta deras medlemmar för hård repression. Alternativ för Tyskland blev själva utsatta för detta 2021 och klassades som ”misstänkt extremistiskt” – men en domstol i Köln underkände åtgärden.

Nu står det dock klart att partiets ungdomsförbund ska klassas som en ”bekräftad extremistorganisation” som påstås vara uttalat främlingsfientlig och som ”kan antas agera på ett icke fredligt sätt mot människor som uppfattas som utländska”.

Man anklagas vidare för att ha en ”högerextrem strävan” och utmåla muslimer som oproportionerligt brotts- och våldsbenägna samt för att ha gjort ”demokratifientliga” uttalanden och uttryckt sig ”nedsättande” om makthavare.

Extremistklassningen innebär att tysk säkerhetstjänst får använda samma metoder mot Junge Alternatives medlemmar som vanligtvis sätts in mot grov organiserad brottslighet – alltså hemlig avlyssning och användande av infiltratörer.

Oavsett om det gäller invandringskritiker, kritiker av coronarestriktioner eller förespråkare för fred – varje form av autentisk opposition i detta land stigmatiseras systematiskt av denna myndighet”, kommenterar ungdomsförbundet utfallet.

Inrikesminister Nancy Faeser som själv har kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism är dock mycket nöjd och deklarerar att ”vi är mycket beslutsamma när det gäller att försvara oss mot rasism och andra former av omänsklighet” samt att man ”gör allt vi kan för att torka ut grogrunden för högerextremt våld”.

Det kan noteras att moderpartiet AFD enligt vissa opinionsundersökningar i dagsläget är Tysklands tredje största parti.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!