Alexander Soros: ”Vi lämnar inte Europa”

Globalismens framfart

publicerad 6 september 2023
- av Markus Andersson
Alexander och George Soros.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ordföranden för den inflytelserika lobbyorganisationen Open Society Foundations kommenterar nu uppgifterna om att man lämnar Europa som ”missvisande”. Istället kommer man framöver att fokusera sina krafter specifikt på Östeuropa.

George Soros arvinge Alexander Soros deklarerar att man inte har några planer på att upphöra med sina påverkansoperationer på den europeiska kontinenten som man menar är av “enorm strategisk betydelse” för organisationen.

Nyhetsrapporter om att Open Society Foundations (OSF) och Soros ‘lämnar Europa’ är missvisande. Vi lämnar inte Europa. Europa är fortfarande av enorm strategisk betydelse för OSF:s arbete, som inleddes på 1980-talet när min far började finansiera oberoende tänkare i sitt hemland Ungern, som då var en sovjetisk satellit i det kommunistiska Östeuropa. Idag, trots alla sina brister, står Europeiska unionen fortfarande som en global ledstjärna för de värderingar som formar vårt arbete”, skriver han i ett pressmeddelande.

Soros jämför med fokusskiftet man gjorde efter Berlinmurens fall då organisationen lobbade för att länder i Central- och Östeuropa skulle ansluta sig till EU, eller 2008 när man ”intensifierade arbetet i Bryssel och Västeuropa i stor skala”. Allmänt betonas att man ser en maktförskjutning österut i Europa rent allmänt.

Kriget i Ukraina kommer att få oanade konsekvenser, medan Polens uppgång som en ledande ekonomi så småningom kommer att göra landet till en nettobetalare till EU. Framtiden för ett ansvarsfullt, demokratiskt styre i Europa avgörs nu inte bara i Paris och Berlin utan också i Warszawa, Kiev och Prag” avslutar han.

"Ingen överraskning"

För två veckor sedan kommenterade Nya Dagbladets nyhetschef Isac Boman uppfattningar om att den inflytelserika Soros-familjen skulle trappa ner sin verksamhet i Europa som grovt vilseledande.

Man skulle kunna säga "vad var det vi sa" men man behöver inte direkt vara profet för att konstatera att aktörer som Open Society Foundations aldrig självmant skulle att avveckla sin verksamhet eller sitt inflytande, säger Boman om kommentaren som kan läsas i sin helhet här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!