Alex Jones tvingas betala halv miljard i straffavgift

publicerad 8 augusti 2022
- av Isac Boman
Alex Jones tvingas sammanlagt betala över 500 miljoner kronor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Infowars-profilen döms att betala ytterligare 460 miljoner kronor i straffavgift till föräldrar vars son dog i skolskjutningen i Sandy Hook.

Nya Dagbladet rapporterade i veckan om hur Alex Jones av en domstol i Texas förklarats skyldig för förtal och dömts att betala 4,1 miljoner dollar – drygt 40 miljoner kronor till föräldrarna till en sexårig pojke som dödades i en uppmärksammad skolskjutning.

Jones var tidigare mycket skeptisk till skolskjutningens äkthet och har bland annat kallat den för en ”gigantisk bluff” orkestrerad av anti-vapenlobbyn samt argumenterat för att de anhöriga, som efter skjutningen deltagit i nyhetsinslag och intervjuer, i själva verket kan ha varit inhyrda skådespelare.

Efter att ha träffat flera av föräldrarna till offren har Jones dock backat från denna uppfattning och menar numera att skolskjutningen verkligen ägt rum och att han var fel ute i sina analyser.

– Särskilt sedan jag träffade föräldrarna, det är 100 procent sant.

Nu har juryn beslutat att utöver de drygt 40 miljonerna i skadestånd ska Jones även betala cirka 460 miljoner kronor (45 miljoner dollar) extra i en särskild straffavgift – en åtgärd som vanligtvis används vid särskild grova brott i syfte att avskräcka andra.

Jones har beskrivit rättegången som en ”skenrättegång” och menar att det pågår en ”häxjakt” mot honom och sajten Infowars som sedan tidigare är satt i konkurs. Han menar vidare att de ständiga rättsprocesserna mot honom är att betrakta som ett hot mot yttrandefriheten och demokratin.

Alla är dock inte nöjda med att Jones nu tvingas betala sammanlagt över 500 miljoner kronor i skadestånd och straffavgifter. Flera vänsterliberala aktivister och opinionsbildare hoppas istället att Infowars-profilen sätts i fängelse och förlorar alla möjligheter till framtida inkomster och nå ut till människor med sina analyser.

Oliver har rätt. Även om Jones är ekonomiskt krossad så kan han fortfarande sitta i rutan och sprida sina konspirationsteorier. Dock om hans telefon resulterar i ett åtal skulle Alex Jones inte kunna tjäna några pengar bakom galler”, twittrar den vänsterliberala opinionsbildaren Sarah Reese Jones.

Hon syftar på att Jones advokater av misstag skickade med en fullständig digital kopia av Alex Jones telefondata till målsägarnas biträden – data som innehöll sms och mejl om skolskjutningen i Sandy Hook och annan besvärande information rörande hans ekonomiska situation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!