Alex Jones döms för förtal – tvingas betala 40 miljoner

publicerad 5 augusti 2022
- av Isac Boman
Fler rättsprocesser kan snart vara att vänta för Alex Jones.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Domstolen i Texas menar att Infowars-profilen har förtalat föräldrarna till ett barn som dödades i skolskjutningen i Sandy Hook. Alex Jones tvingas därför nu betala drygt 40 miljoner kronor i skadestånd.

Jones var tidigt mycket skeptisk till huruvida skolskjutningen i Sandy Hook verkligen ägt rum och på sajten Infowars menade han bland annat att de föräldrar som deltog i intervjuer och i tv-inslag kunde vara inhyrda skådespelare – snarare än anhöriga till verkliga offer. Han ska enligt flera stora medier också ha påstått att skolskjutningen var en “gigantisk bluff” orkestrerad av anti-vapenlobbyn.

Flera av de föräldrar som pekats ut som skådespelare av Jones har valt att stämma honom för förtal och i rättegången i Texas krävde föräldrarna till en sexårig pojke som dödades i attacken att Jones skulle betala hela 150 miljoner dollar i skadestånd – över 1,5 miljarder kronor.

Juryn gick på föräldrarnas linje – men skadeståndet blir alltså betydligt lägre än vad föräldrarna yrkat på. Enligt flera medier är andra snarlika rättsprocesser med anhöriga till offren i Sandy Hook snart att vänta för Jones.

Under rättegången förklarade Infowars-profilen att han efter att ha träffat flera familjemedlemmar till offren inte längre tror att skjutningen är påhittad utan ”100 procent verklig”. Jones menar vidare att det aldrig varit hans avsikt att sprida felaktig information men medger att han i detta fallet var fel ute i sina analyser.

– Jag deltog oavsiktligt i saker som sårade dessa människors känslor… Och jag är ledsen för det.

Många anhängare till Jones betraktar domen som politiskt motiverad och som ett försök att tysta den populäre opinionsbildaren och driva honom i fattigdom Sedan tidigare är han även bannlyst från plattformarna Youtube, Facebook och Spotify där han tidigare nådde ut till miljontals människor världen över.

Sedan tidigare har Jones satt sin plattform Infowars i konkurs – detta på grund av de mycket höga kostnaderna på grund av alla rättegångsprocesser som man varit involverade i. Alex Jones har tidigare också argumenterat för att de många stämningsansökningar som lämnas in mot honom och hans arbete är att betrakta som ett hot mot yttrandefriheten.

Skolskjutningen i samhället Sandy Hook, Connecticut ägde rum den 14 december 2014.

20-årige Adam Lanza öppnade eld inne på en för- och lågstadieskola och dödade 27 personer innan han begick självmord. Innan Lanza körde till skolan och dödade 20 elever och sex anställda så sköt han först ihjäl sin egen mamma. De flesta av hans offer var mellan sex och sju år gamla.

Skolskjutningen i Sandy Hook har sedan frekvent använts som argument av aktörer som på olika sätt vill begränsa tillgången på eller rätten att äga och bära skjutvapen. I Connecticut och flera andra delstater har vapenlagarna också skärpts efter dådet - bland annat har fler vapentyper förbjudits, bakgrundskontroller skärpts och magasin med plats för fler än 10 patroner är numer förbjudna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!