Albertas premiärminister tar avstånd från World Economic Forum

publicerad 27 oktober 2022
- av Isac Boman
Danielle Smith är inte imponerad av Klaus Schwabs organisation.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danielle Smith, nytillträdd premiärminister i den kanadensiska provinsen Alberta, låter meddela att hon avbryter samarbetet med World Economic Forum – eftersom hon inte vill samarbeta med en grupp “som skryter om hur de kontrollerar världens politiker”.

– Jag anser att det är smaklöst när miljardärer skryter om hur stor kontroll de har över politiska ledare, sa Smith under en presskonferens i samband med att hennes kabinett svors in.

– Det är upprörande… de personer som borde styra regeringen är de personer som röstade på dem… Helt ärligt, innan den organisationen (World Economic Forum) slutar skryta om hur mycket kontroll de har över politiska ledare har jag inget intresse av att involvera mig med dem.

Samarbetet som Smith nu avbryter är ett hälsokonsultprogram där idéer och förslag delas mellan hälsoforskare vid Harvards universitet och det akademiska medicinska centret Mayo Clinic under WEF:s paraply.

Tilläggas kan att även Pierre Poilievre, federal partiledare för Kanadas konservativa parti har låtit meddela att han inte vill ha någonting att göra med Klaus Schwabs organisation.

Massmedia och politiska motståndare har redan försökt pressa Smith i frågan, insinuerat att hon är en konspirationsteoretiker och frågat om hon avbryter samarbetet med WEF på grund av ”konspirationsteorier på nätet“. Om organisationen i praktiken är en ”frontorganisation för en globalistisk kabal” som vill krossa det nuvarande samhällssystemet och ”installera en socialistisk dysfunktionell dystopi”.

Premiärministern har dock inte velat svara på denna typ av insinuanta frågor utan istället konstaterat att hon föredrar att hälsorelaterade beslut fattas just av hälsoexperter.

– Denna grupp (WEF) och personen som leder den (Klaus Schwab) – jag tror inte att han är någon läkare. Jag tror inte att han är en sjuksköterska och jag tror inte att han är en sjukvårdare eller hälsoexpert… Jag kommer att ta råd från faktiska sjuksköterskor, läkare, sjukvårdare och hälsoexperter för att hantera de lokala problem vi har, konstaterar hon.

Nya Dagbladet har vid många tillfällen uppmärksammat World Economic Forum och dess förehavanden. Tidningen har bland annat lyft fram hur Schwab öppet skrutit om att hans organisation har ”penetrerat” världens regeringar.

– Jag måste säga att när jag nämner våra namn som fru Merkel och till och med Vladimir Putin, och så vidare. Alla har varit Young Global Leaders på World Economic Forum. Det vi är väldigt stolta över just nu är den unga generationen, som premiärminister Trudeau, Argentinas president och så vidare, att vi penetrerar regeringarna, sa han redan 2017 och var mycket nöjd över att fler än hälften av ministrarna i Justin Trudeaus kabinett kom från WEF.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!