95-årig kvinna åtalas för brott under andra världskriget

publicerad 12 februari 2021
- av Markus Andersson
Stuthof efter krigsslutet 1945.

En 95-årig kvinna på ett äldreboende i Hamburg åtalas nu för sin påstådda delaktighet i morden på ”tusentals människor” i koncentrationslägret Stuthof mellan 1943 och 1945. Kvinnan var minderårig då hon arbetade som sekreterare åt lägrets befälhavare.

Åklagare i Tyskland hävdar att den vid tidpunkten minderåriga sekreteraren gjort sig skyldig till delaktighet i morden på omkring 10 000 personer när hon arbetade vid koncentrationslägret utanför Gdansk i Polen.

Kvinnan anklagas för att ha assisterat de ansvariga för lägret i det systematiska mördandet av judiska fångar, polska partisaner och sovjetiska fångar i hennes funktion som stenograf och sekreterare åt lägrets befälhavare”, skriver åklagarna i ett pressmeddelande och hävdar vidare att kvinnan ska åtalas för medhjälp till mordförsök även på de fångar som överlevde – eftersom omständigheterna i lägret beskrivs som särskilt svåra.

Enligt vänsterliberala The Guardian har tyska åklagare lagt stora resurser på den 95-åriga kvinnan och bland annat intervjuat vittnen från USA och Israel. Även historiker har anlitats för att gå igenom och analysera kvinnans arbetsuppgifter vid lägret och vad dessa bestod i.

Eftersom 95-åringen var minderårig när de påstådda brotten begicks kommer hon att ställas inför en ungdomsdomstol. Trots att kvinnan inte är dömd har hon i tyska medier hängts ut med namn och bostadsort.

Det är inte första gången på senare år som Tyskland försöker åtala och straffa personer som var kopplade till det nationalsocialistiska krigsmaskineriet under andra världskriget. På senare år har minst tre lägervakter dömts – 93, 94 och 94 år gamla.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.