41 indiska författare i protest mot premiärministern

Totalt har 41 av Indiens främsta författare och dramatiker lämnat tillbaka ett prestigefullt litteraturpris i protest mot Indiens premiärminister Narendra Modi, som anklagas för intolerans och trångsynthet.

publicerad 15 oktober 2015
USA:s president Barack Obama samtalar med Narendra Modi i Washington DC den 30 september 2014

Av de 41 som återlämnat det prestigefyllda priset från den indiska litteraturakademin ingår författare, dramatiker och poeter. Det hela genomförs i protest mot den indiske premiärministern Narendra Modi.

Enligt pristagarna hotas det fria ordet i Indien av Modis regim. När den prisbelönte ateisten och författaren Malleshappa Kalburgi sköts ihjäl efter att ha kritiserat den hinduiska religionen svarade den indiska regimen med tystnad.

Det som sker i Indien smärtar mig. Att återlämna ett pris är det enda sättet för mig att uttrycka min förbittring. som person vill jag leva i ett sekulärt land, inte i ett däre yttrandefriheten och många religiösa identiteter hotas av kommunala krafter, säger poeten Anil Joshi, vars pris han vann 1975 han nu återlämnat, till The Indian Express.

En som stödjer de 41 författarnas protest är den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie, som i starka ordalag kritiserat premiärminister Narendra Modi.

Den indiska regimen har däremot avfärdat pristagarnas protest som politiskt motiverad.

Indien anses av många vara världens största demokrati med 1,2 miljarder invånare. Narendra Modi vann det indiska premiärministervalet 2014 för det hindunationalistiska folkpartiet BJP

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!