200 skolbarn kidnappade i Nigeria

publicerad 2 juni 2021
- av Per Nordin
Genrebild - nigerianska skolbarn

I den senaste i raden masskidnappningar i Nigeria togs mellan 150 och 200 elever till fånga av beväpnade män på motorcyklar. Att kidnappa stora grupper elever har blivit ett lukrativt sätt för såväl terrorgrupper som kriminella att tjäna snabba pengar i det kaotiska landet.

Den senaste masskidnappningen ska ha ägt rum under söndagen i staden Tegina och måltavlan ska denna gång har varit en skola med islamsk inriktning.

Enligt vittnesmål ska ett stort antal beväpnade män ha ”stormat” staden och öppnat eld med automatvapen och när människor flydde från angriparna så gick de in i skolan och tog barnen till fånga. Eleverna på skolan ska vara mellan sex och 18 år gamla och minst en person ska ha dödats av kidnapparna och en annan skadats allvarligt.


Annonser:


Så sent som i februari togs närmare 300 flickor som gisslan av beväpnade män – även denna gång på en skola i Jangebe i delstaten Zamfara. Enligt BBC frigavs ”de flesta” flickorna senare.

Kort innan den senaste masskidnappningen togs dessutom 14 universitetsstudenter dessutom som gisslan i delstaten Kaduna – men släpptes även de senare. Enligt BBC har minst sex masskidnappningar av studenter skett i Nigeria bara sedan december förra året och över 800 elever och lärare har blivit bortrövade.

Situationen i det folkrika landet beskrivs som kaotisk och bortom all kontroll och redan 2014 blev de återkommande masskidnappningarna internationellt kända när terrorgruppen Boko Haram rövade bort 276 skolflickor i staden Chibok. De senare fallen av räder mot skolor tros dock vara kopplade till kriminella gäng som vill tjäna pengar på lösensummor – snarare än till islamistiska terrorgrupper.

Enligt den nigerianske författaren och journalisten Adaobi Tricia Nwaubani vittnar nigerianska politikers uttalanden, flathet och brist på handlingskraft om att man inte har förmågan att garantera säkerheten och tryggheten för sina egna medborgare.

Han pekar bland annat på att landets försvarsminister deklarerat att nigerianerna inte ska vara ”fega” när beväpnade banditer attackerar dem – något som tolkats som det är upp till medborgarna att skydda sig själva.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.