20 stater lämnar in stämningsansökan mot Biden-administrationens migrationsprogram

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 12 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Tv: Texas guvernör Greg Abbott. Th: USA:s president Joe Biden.

Hela 20 republikanska delstater i USA har lämnat in en stämningsansökan mot Vita husets nya migrationsprogram. Programmet tillåter migranter att ta sig in lagligt i USA med hjälp av bland annat sponsring från exempelvis släkt eller vänner vilket kan innebära att migrationsflödet ökar med omkring 30 000 varje månad.

Det var tidigare under månaden som Biden-administrationen tog fram ett nytt invandringsprogram som man menar ska underlätta för den stora mängd migranter som dagligen korsar USA:s gränser illegalt. I programmet får migranter från Kuba, Haiti, Nicaragua och Venezuela möjlighet att komma till USA lagligt med hjälp av sponsorer via den så kallade humanitära villkorliga instansen. Med andra ord kan alltså invandrare som befinner sig i USA under lagliga former ansöka om att ta emot migranter under förutsättning att man kan bevisa att man kan finansiera deras leverne. En bakgrundskoll måste också göras.

Detta kommer att tillåta ytterligare omkring 30 000 migranter att komma till USA varje månad vid sidan av befintlig immigration, enligt CBS News.

Nu har 20 republikanska stater skickat in en stämningsansökan mot programmet. Staternas företrädare menar att sponsringen olagligt utökar omfattningen av den villkorliga instansen, något man menar enbart ska kunna användas i speciella fall.

Vanligen ska den villkorliga instansen bara användas ”från fall till fall av brådskande humanitära skäl eller betydande allmännytta”, men man konstaterar i stämningsansökan att det inte kommer att följas.

Det villkorliga programmet som fastställts av regeringen misslyckas i vart och ett av lagens tre begränsande faktorer. Det är inte från fall till fall, är inte för brådskande humanitära skäl, och främjar ingen betydande allmännytta. Istället uppgår det till skapandet av ett nytt visumprogram som tillåter hundratals tusentals utlänningar att ta sig in i USA som annars inte har någon grund för att göra så”, står det i stämningsansökan.

Vidare argumenteras för att man borde ha tillåtit allmänheten att föra fram sina åsikter gällande programmet innan det implementerades.

Texas leder stämningsansökan och har med sig Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Idaho, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Ohio, South Carolina, Tennessee, Utah, West Virginia och Wyoming.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.