17 döda i kanadensisk masskjutning

publicerad 20 april 2020
- av Per Nordin
Arkivbild.

Under natten mot söndagen dödade en beväpnad man 15 civila och en poliskvinna innan han själv sköts ihjäl. Skjutningen är den dödligaste någonsin i Kanada.

Enligt uppgifter till kanadensisk media var den 51-årige gärningsmannen iklädd polisuniform och körde omkring i en falsk polisbil när han genomförde morden.

Det rapporterades initialt om 10 dödsoffer, men under måndagen hade siffran alltså stigit till 17 – gärningsmannen inräknad. När polisen kom till platsen kunde gärningsmannen först inte lokaliseras och polisen upptäckte att flera byggnader var satta i brand, man lyckades skjuta ihjäl honom 90 kilometer från attentatsplatsen.

Exakt vilka gärningsmannens motiv var är i dagsläget oklart, men polisen säger att man inte utreder dådet som terrorism och att valet av offer helt eller delvis kan ha skett på rent slumpmässiga grunder.

– Vår utredning kommer att ge oss svaren. Vi vet inte säkert och vi kommer att få lägga ner mycket arbete på att hitta motiven bakom – mycket bakgrundsarbete, mycket profilerande och mycket bearbetning av brottsplatsen, säger en kanadensisk polis och fortsätter med att försäkra allmänheten om att man ska göra allt i sin makt att för att ta fram de svar som anhöriga till offren kräver.

Den tidigare blodigaste skjutningen i Kanadas historia inträffade 1989 i Montreal, då 14 personer dödades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!