17 döda i kanadensisk masskjutning

publicerad 20 april 2020
- av Per Nordin
Arkivbild.

Under natten mot söndagen dödade en beväpnad man 15 civila och en poliskvinna innan han själv sköts ihjäl. Skjutningen är den dödligaste någonsin i Kanada.

Enligt uppgifter till kanadensisk media var den 51-årige gärningsmannen iklädd polisuniform och körde omkring i en falsk polisbil när han genomförde morden.

Det rapporterades initialt om 10 dödsoffer, men under måndagen hade siffran alltså stigit till 17 – gärningsmannen inräknad. När polisen kom till platsen kunde gärningsmannen först inte lokaliseras och polisen upptäckte att flera byggnader var satta i brand, man lyckades skjuta ihjäl honom 90 kilometer från attentatsplatsen.

Exakt vilka gärningsmannens motiv var är i dagsläget oklart, men polisen säger att man inte utreder dådet som terrorism och att valet av offer helt eller delvis kan ha skett på rent slumpmässiga grunder.

– Vår utredning kommer att ge oss svaren. Vi vet inte säkert och vi kommer att få lägga ner mycket arbete på att hitta motiven bakom – mycket bakgrundsarbete, mycket profilerande och mycket bearbetning av brottsplatsen, säger en kanadensisk polis och fortsätter med att försäkra allmänheten om att man ska göra allt i sin makt att för att ta fram de svar som anhöriga till offren kräver.

Den tidigare blodigaste skjutningen i Kanadas historia inträffade 1989 i Montreal, då 14 personer dödades.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.