Utrikes

17 döda i kanadensisk masskjutning

Arkivbild.

Under natten mot söndagen dödade en beväpnad man 15 civila och en poliskvinna innan han själv sköts ihjäl. Skjutningen är den dödligaste någonsin i Kanada.

Enligt uppgifter till kanadensisk media var den 51-årige gärningsmannen iklädd polisuniform och körde omkring i en falsk polisbil när han genomförde morden.
Det rapporterades initialt om 10 dödsoffer, men under måndagen hade siffran alltså stigit till 17 – gärningsmannen inräknad. När polisen kom till platsen kunde gärningsmannen först inte lokaliseras och polisen upptäckte att flera byggnader var satta i brand, man lyckades skjuta ihjäl honom 90 kilometer från attentatsplatsen.

Exakt vilka gärningsmannens motiv var är i dagsläget oklart, men polisen säger att man inte utreder dådet som terrorism och att valet av offer helt eller delvis kan ha skett på rent slumpmässiga grunder.

– Vår utredning kommer att ge oss svaren. Vi vet inte säkert och vi kommer att få lägga ner mycket arbete på att hitta motiven bakom – mycket bakgrundsarbete, mycket profilerande och mycket bearbetning av brottsplatsen, säger en kanadensisk polis och fortsätter med att försäkra allmänheten om att man ska göra allt i sin makt att för att ta fram de svar som anhöriga till offren kräver.

Den tidigare blodigaste skjutningen i Kanadas historia inträffade 1989 i Montreal, då 14 personer dödades.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!