120-årig hjortstaty vandaliserad av BLM-aktivister

publicerad 8 juli 2020
- av Isac Boman
Det är inte första gången statyn utsätts för skadegörelse.

En 120 år gammal staty föreställandes en hjort har tagits bort från centrala Portland, detta efter att Black Life Matter-demonstranter tänt eld på statyn.

Händelsen ägde rum förra onsdagen i Portland i nordvästra USA. Statyn, som står ovanpå David P. Thompson-fontänen, har under den senaste veckans BLM-demonstrationer varit utsatt för vandalisering i form av klotter och bränder. Varför hjorten har attackerats är inte känt och dådet har hånats på sociala medier.

Statyn och fontänen donerades till staden av den forne borgmästaren David P. Thompson år 1900, för att hedra en hjort som en gång strövade omkring i en närliggande dal. Statyn står vid justitiecentret – som har varit samlingsplats för BLM-demonstranter.

Enligt Portlands polis beslutade det regionala konstrådet att statyn var tvungen att tas ner av säkerhetsskäl. Statyns fundament hade skadats så svårt av eld så att myndigheterna var rädda att den skulle välta och kanske skada någon. ”Demonstranterna” hade även slagit sönder flera offentliga toaletter i området.

– Att bedriva kriminell verksamhet inklusive vandalism och skadegörelse är inte en fredlig demonstration, säger Portland Police Chief Chuck Lovell.

Hjortstatyn vandaliserades även 2011, under Occupy Portland, och 2016 klottrades hjorten ned med anti-Trump-budskap.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.