Utrikes

120-årig hjortstaty vandaliserad av BLM-aktivister

Det är inte första gången statyn utsätts för skadegörelse.

En 120 år gammal staty föreställandes en hjort har tagits bort från centrala Portland, detta efter att Black Life Matter-demonstranter tänt eld på statyn.

Händelsen ägde rum förra onsdagen i Portland i nordvästra USA. Statyn, som står ovanpå David P. Thompson-fontänen, har under den senaste veckans BLM-demonstrationer varit utsatt för vandalisering i form av klotter och bränder. Varför hjorten har attackerats är inte känt och dådet har hånats på sociala medier.
Statyn och fontänen donerades till staden av den forne borgmästaren David P. Thompson år 1900, för att hedra en hjort som en gång strövade omkring i en närliggande dal. Statyn står vid justitiecentret – som har varit samlingsplats för BLM-demonstranter.

Enligt Portlands polis beslutade det regionala konstrådet att statyn var tvungen att tas ner av säkerhetsskäl. Statyns fundament hade skadats så svårt av eld så att myndigheterna var rädda att den skulle välta och kanske skada någon. ”Demonstranterna” hade även slagit sönder flera offentliga toaletter i området.

– Att bedriva kriminell verksamhet inklusive vandalism och skadegörelse är inte en fredlig demonstration, säger Portland Police Chief Chuck Lovell.

Hjortstatyn vandaliserades även 2011, under Occupy Portland, och 2016 klottrades hjorten ned med anti-Trump-budskap.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!