SHL stärker samarbete med hbtq-lobbyn

HBTQ-lobbyn

publicerad 24 februari 2023
- av Jan Sundstedt
SHL Pride Week
Färjestad är en klubbarna som deltar i SHL Pride Week.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska Hockeyligan cementerar samarbetet med hbtq-lobbyn och dess aktivism. Just nu pågår tillställningen #enavoss som varar under hela vecka åtta. Som ett led i festligheterna ingår en fördjupad samverkan med lobbyister inom den så kallade Regnbågsfonden.

Svensk ishockey har under en längre tid och på olika sätt förstärkt sin hbtq-profil. Ett exempel är när man i höstas bjöd in Mark Levengood som festmarskalk under galan Tidernas Hockeygala. Nu tar man nästa steg i samband med “hockeyfesten som belyser viktiga hbtqi-frågor – SHL Pride Week“.

Syftet med det hela är, enligt SHL: s hemsida, “att vara mer inkluderande att ishockeyn ska vara en plats för alla. Vi ska inte tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen, och här är klubbarna och spelarna bra ambassadörer”.

Vi är glada över att kunna genomföra SHL Pride Week för tredje gången. Arbetet under den här veckan genererar mycket engagemang och är en stor del i arbetet med att göra ishockeyn till en plats för alla, säger Jenny Silfverstrand som är vd för SHL.

Hon tillägger att man fått negativ återkoppling, men att det gör att man stärks i sin tro att den politiska aktivismen är än viktigare att föra in i hockeyligan.

– Då vi… ser en del negativa kommentarer kopplat till veckan, stärker (det) vikten av att vi genomför den. En vanlig kommentar är att idrott och politik inte hör ihop. Men för oss är mänskliga rättigheter inte politik, ishockey ska vara en plats där alla känner sig välkomna, säger Silfverstrand vidare.

SHL Pride Week
Jenny Silfverstrand, vd SHL. Foto: Faksimil/Youtube

 

SHL skrider till verket med arrangemanget i samarbete med lobbyorganisationen Regnbågsfonden, en organisation vars huvudsakliga syfte är att sprida hbtq-rörelsens föreställningar över hela samhällssektorn – inklusive sportens olika arenor.

Bland grundarna av Regnbågsfonden återses ett antal riksbekanta lobbyister inom hbtq-sfären. Bland annat grundarna Jonas Gardell och John Voss samt styrelseordföranden Nina Jonsson. En annan prominent person är styrelseproffset Per Sjödell.

Utöver sin position som ledamot av Regnbågsfonden är Sjödell även styrelseordförande för Arkvision Nordic, Identity Works, CIP Global Executive Search samt vice ordförande för Posti Group och Swedish Fashion Association. Han är även styrelseledamot för Spendrups, Swedavia, Spring Wine & Spirits, Haypp Group och Carismar.

SHL Pride Week
Jonas Gardell, längst t.v., en av grundarna till Regnbågsfonden. Foto: Regnbagsfonden.org

 

Regnbågsfonden hade 2021 en nettoomsättning på 5,2 miljoner och erhåller varje månad omkring 36 000 kronor i donationer. Vad gäller stiftelsens finansiella instrument är det värt att notera att det enligt stiftelsens styrdokument inte “är möjligt att spåra enskilda gåvor, det vill säga det är inte säkert att en viss gåva använts för exakt det ändamål som angetts”.

Med hänvisning till styrdokumentet och mot bakgrund av att intäkterna från SHL Pride Week går till Regnbågsfonden, är det något otydligt vad pengarna går till. Opponenter till jippot menar också att SHL och andra idrottsförbund inte bör ägna sig åt diverse intressegruppers agendor utan istället fokusera på kärnverksamheten – företrädesvis idrott.

SHL och hbtq-aktivismen: År 2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med hbtq-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler. Förra året utbildades samtliga lag i SHL i frågor om HBTQ. I år kommer HV71, som förra säsongen inte spelade i SHL, att genomgå samma utbildning. Totalt sett är det tredje året utbildningen genomförs inom SHL-organisationen och totalt har över 500 personer i ligor och klubbar utbildats.

Källa: shl.se

Regnbågsfonden: "Regnbågsfondens ändamål är att arbeta med finansiering till stöd för kompetenta organisationer och projekt i länder där regnbågspersoner diskrimineras, förföljs och dödas. Regnbågsfonden arbetar också med påverkansprojekt i samarbete med andra organisationer".

Källa: regnbagsfonden.org

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!