Kommentar: Svensk hockey ska inte politiseras

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 28 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Tv. hockeylegendaren Sven Tumba målar på Östtyskland, 1957. Th. Mark Levengood i ett "gästspel" hos Kiruna IF.

Ur led är tiden. Det har undertecknad förstått sedan oceaner av tid. I Landet Absurdisten är rätt taktik fel och fel taktik rätt. Det må exempelvis gälla kampen mot brottslighet, energipolitik eller bostadsbrist.

Sportens värld är inget undantag. Nu är turen kommen till den kanske mest traditionellt manliga av lagsporter – ishockey.

Svensk ishockey och dess historia är fylld till brädden av magiska ögonblick (samt ett par riktiga surdegar). Tre Kronors 47 VM-medaljer varav 11 guld, 2 OS-guld samt ytterligare överflöd av meriter talar sitt tydliga språk.

I samband med förbundets 100-årsjubileum arrangerar SVT galan Tidernas Hockeygala. Utöver galans guider Dusan Umicevic, Marie Lehmann och Mikael Renberg – som samtliga är välkända sport- och ishockeyprofiler – leds tillställningen av SVT:s särskilda tårtsmula Mark Levengood.

Som hockeyintresserad har jag ett flertal fantastiska minnen. Jag minns VM-Gulden 1987, 1991 och 1992, Peter Forsbergs OS-straff 1994, det magiska OS-Guldet 2006, den oxtokiga vändningen mot Finland 2003 – listan är oändlig.

Det är måhända inte omöjligt att även Mark Levengood gillar hockeydängan ”Den Glider In” men jag dristar mig att tro att hans samlade hockeyminnen inte slår mina och det verkar som att hans hockeyhjältar är av annat slag.

Valet av Levengood är ännu ett exempel på allt som är upp-och-nedvänt i Sverige. Levengood må ge ett sympatiskt intryck, men är för det första inget uttalad fan av ishockey. Som tweeten ovan visar är det inte sporten som sådan som lockar utan chansen att sprida regnbågsevangeliet vidare till ännu en skådeplats. Sekten framför allt.

Levengood har dessutom vid flera tillfällen gjort sig lustig över hockeysupporters i allmänhet och sporten som sådan. Givetvis med sin sedvanliga Mumintrollet-approach. Det blir då liksom lite extra folkkärt, harmlöst och tårtsmulepoäng på Twitterkontot.Jag har inga problem
med vare sig ironi, sarkasm eller putslustigheter. Vad man däremot kan fråga sig är vad den skattefinansierade televisionens syfte är med vederbörande som programledare.

Om förbundet och SVT hade haft kärleken till sporten som prioritet och inte politiska budskap, hade man självfallet valt en annan programledare. En som genom åren i ord och handling gjort sig förtjänt av rollen.

I stället väljer man en person som hänvisar till hockeysupportrar som ”dumma i huvudet” och viftar med Pride-flaggor.

Priset för Årets Armbågstackling går härmed till SVT och Svenska Ishockeyförbundet. Priset består av matchstraff och avstängning på obestämd framtid.

 

Jan SundstedtLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.