Djokovic om nobben till covidvaccinet: ”Ångrar mig inte”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 17 augusti 2023
- av Markus Andersson
Novak Djokovic anses vara en av tennishistoriens mest legendariska spelare.

Den serbiske tennislegendaren Novak Djokovic har för första gången sedan 2021 spelat en match på amerikansk mark. Det är landets fortsatt hårda coronarestriktioner och vaccintvång som satt stopp för hans medverkan – men superstjärnan är själv tydlig med att han inte ångrar sitt beslut att vägra låta sig injiceras.

När coronarepressionen var som hårdast pågick det i många delar av världen en mycket hård hetsjakt mot människor som misstänktes ha underlåtit att injicera sig med de experimentella covidvaccinerna. Novak Djokovic är en av de tyngsta profiler som tydligast markerade att han inte var intresserad av detta och deklarerade att det är han själv som fattar beslut som gäller hans kropp.

– Principen att bestämma över sin kropp är viktigare än någon titel eller något annat. Jag försöker vara i harmoni med min kropp så mycket jag bara kan, sa han i en intervju förra året.

Djokovic blev bland annat deporterad från Australien – enligt honom själv för att makthavarna där var rädda att hans närvaro skulle leda till ökat vaccinmotstånd bland medborgarna. Han blev också nekad inresa i en rad andra länder.

– Anledningen till att jag deporterades från Australien var för att immigrationsministern använde sin rätt att annullera mitt visum baserat på hans uppfattning att jag kunde skapa någon slags ’anti-vaxx-känsla’ i landet, vilket jag inte alls håller med om, sade tennisstjärnan.

”Ett pris jag är villig att betala”

Det faktum att han på grund av sin ovilja att ta de experimentella vaccinen nekas att delta i olika turneringar och går miste om prispengar är enligt Djokovic ”ett pris jag är villig att betala”.

Idag finns det inte längre några coronarestriktioner och tennisstjärnan är återigen fri att resa in och tävla i både Australien och USA. Han konstaterar dock att han inte ångrar sitt beslut att inte låta sig covidvaccineras.

– Orsaken till att jag inte var här på två år är inte någonting jag ångrar överhuvudtaget Jag är bara glad att vara tillbaka, förklarar han.

Djokovic vann sin första singelmatch i Western & Southern Open mot motståndaren Aljendro Davidovich Fokina, som tvingades avbryta efter en skadekänning i ryggen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!