Djokovic åter världsetta – tog hem segern i Australian Open

publicerad 30 januari 2023
- av Sofie Persson
Djokovic kallar segern för en av de största i hans karriär.

Efter förra årets förbud mot att delta i Australian Open, på grund av den hårda coronarepressionen i landet, har nu Novak Djokovic åter fått spela i turneringen. Serben tog hem segern och är nu återigen världsetta i tennis.

Det var inför förra årets Australian Open som tennisstjärnan förbjöds att delta på grund av sin vaccinstatus. I Australien hade man sedan tidigare implementerat extrema åtgärder för att inskränka befolkningens och besökares integritet, genom att bland annat introducera en sträng medicinsk apartheid med krav på covidvaccinering.

Djokovic valde först att inte offentliggöra sin covidvaccinstatus för omvärlden, men berättade sedan att han valt att inte låta sig injiceras med vaccinet. Från början skulle stjärnan få ett medicinskt undantag från covidvaccineringskravet, men den australienska regeringen stoppade honom i tullen och hävdade att han inte kunde visa upp tillräckliga bevis för undantaget. Han uttryckte också besvikelse över att inte få delta i turneringen, men menade att ”rätten att bestämma över sin kropp är viktigare än någon titel”.

Inför årets turneringen har dock Australiens regering tagit bort kravetpå covidvaccinering för inresande och tennisstjärnan tilläts att få försvara sin grand slam-titel.

För den tionde gången blir nu tennisstjärnan vinnare av Australian Open, rapporterar CNN. Han tog titeln efter att ha vunnit tre raka set mot Stefanos Tsitsipas. Det är 15 år sedan serben tog sin första titel i tävlingen och det blir också den 22:a grand slam-titeln han vinner. Antalet titlar gör nu också att han går om Rafael Nadal som tidigare innehade rekordet för flest grand slam-segrar på herrsidan.

Djokovic tar nu åter platsen som världsetta i tennis och säger själv att det är den största seger han någonsin tagit.

Det här har varit en av de mer utmanande turneringarna jag någonsin har spelat i mitt liv, med tanke på omständigheterna, sade han. Jag vill tacka alla människor som fick mig att känna mig välkommen och som fick mig att känna mig bekväm. 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.