Träffa andra vakna människor – ansök till Aeon Social!

publicerad 29 september 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


[wordpay_hide_paywall]

Vi är övertygade om att Nya Dagbladet har Sveriges mest medvetna läsarbas. Tanken har slagit oss allt oftare särskilt mot bakgrund av det gångna årets isolerande politik att det finns ett växande behov för NyD-läsarna att träffas och samverka i olika former.

Därför lanserar vi nu ett pilotprojekt för en social tankesmedja med ambitionen att skapa förutsättningar för detta.

Under den isolerande coronapolitikens tidevarv har vikten av social samverkan och mellanmänsklig kontakt blivit tydligare än någonsin. Därför har vi allt mer aktivt funderat kring ett projekt för att skapa möjligheter till sociala sammanhang och annan samverkan kring tidningen på bästa sätt.

Nu söker vi efter en grupp pionjärer till pilotprojektet ”Aeon Social” – en social tankesmedja med fokus på att bryta mark för morgondagens samhälle och att samverka bortom dagens allt mer totalitära inflytanden.

Platserna är mycket begränsade och fördelas genom en ansökningsprocess. Tanken med detta är framförallt att börja projektet i enklare skala och utveckla det organiskt efterhand – utifrån en mindre grupp mer engagerade personer.

Senare i år kommer vi arrangera en första sammankomst i Dalarna, preliminärt från fredag kväll med avslut söndag förmiddag den 26-28 november.

Så ansöker du

I din ansökan vill vi att du skriver ett personligt brev där du berättar om en kort spaning om valfritt tema som direkt eller indirekt på något sätt anknyter till social samverkan. Därtill vill vi att du berättar om din bakgrund, när och hur du kom i kontakt med Nya Dagbladet och varför du ansöker. Berätta också hur du personligen själv skulle vilja bidra till projektet.

På sammankomsten får varje deltagare sedan 10-20 minuter under lördagen för att även framföra dessa punkter i en presentation. Det är välkommet men inte nödvändigt att ha någon digital presentation eller en noga förberedd föreläsning, fritt berättande om sin spaning är helt okej.

Deltagaravgiften för träffen är 1 595 kronor och inkluderar boende samt frukost och kvällsmål fredag kväll till söndag förmiddag.

Skicka din ansökan senast söndag den 24 oktober till aeonsocial@protonmail.com.


Visste du att?

Namnet ”Aeon” är inspirerat av västerländsk filosofi, där bland annat Platon använde ordet som beteckning på den översinnliga idévärlden, vars högsta idé – ”det godas idé” – skulle verka som ledstjärna för idealstatens politiska styre och kultur.

Den gode Platon var dock långtifrån ensam om att använda ordet, som förekommer även i mer esoteriska sammanhang från det antika Grekland framförallt som beteckning för olika aspekter av det gudomliga.

Ordet tros dock ha betydligt äldre rötter och ska ursprungligen betyda ”livskraft”. Enligt den excentriske berbiske munken Tertullianus legender ska Aeon till och med ha varit det verkliga namnet på den gamla civilisationen Atlantis i betydelsen ”evighetens rike”.

Sist, men inte minst, heter helt enkelt vårt mediehus, just det, Aeon Media.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!