Redaktionen avslutar samarbete med medarbetare

publicerad 29 maj 2022
- av Redaktionen

Ett samarbete som redaktionen haft med en frilansskribent avslutas. Bakgrunden är en dom som tidigare varit okänd för redaktionen.

Tidningen har haft ett samarbete med en skribent på frilansbasis. Nu avslutas samarbetet sedan en för redaktionen tidigare okänd dom kommit fram vilket gör att det inte är möjligt att fortsätta samarbetet.

Vi har inte haft anledning att misstänka att denna bakgrund eller problematik funnits. Medarbetaren har i övrigt gjort ett bra jobb, säger chefredaktör Markus Andersson.

Informationen kommer ifrån den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som offentliggjorde uppgifterna under natten till söndagen.

Att informationen kommer ifrån Expo har ingen betydelse för vårt ställningstagande. Det här är information vi inte känt till tidigare och domens karaktär och relativa närhet i tid gör att det inte är möjligt att fortsätta samarbetet, förklarar Andersson.

Redaktionen har kunnat konstatera att Expo också suttit på information om domslut som inte ens är sökbara i offentliga tjänster.

Vi kan konstatera att Expo suttit och hållit inne på denna information en längre tid. Att de väljer att släppa den i anslutning till vår hittills största granskning av det omnämnda sektnätverket som riktat in sig på infiltration och undergrävande av oppositionella organisationer och personligheter i Sverige är minst sagt ett intressant sammanträffande, tillägger Andersson.

Uppgifterna via Expo publicerades av judisk makt-aktivisten Jonathan Leman som arbetar med att kartlägga personer, organisationer och fria medier som är kritiska till etablerade maktstrukturer och granskar makthavare.

Även om vi givetvis är starkt kritiska till det som framkommit i domen kring den här tidigare medarbetarens agerande är det uppenbart att Expo avsett att tillfoga tidningen maximal skada. Därför släpper man informationen på det här viset, betonar Andersson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!