Nu lanserar vi NyD PLUS!

publicerad 20 augusti 2021
- av Redaktionen
Skärmdump från den helt nya PLUS-sidan.

Morgondagens dagstidning fortsätter sin resa in i framtiden genom ett mycket viktigt steg när vi idag officiellt fullt ut lanserar den första versionen av NyD PLUS. Som första svenska dagstidning erbjuder NyD ett unikt ”betala per artikel”-baserat system.

Under sommaren har plus-funktionen smyglanserats för att testköra systemet i slutfasen av utvecklingen, som nu fullt ut kunnat implementeras.

Sedan starten 2012 har samtliga artiklar på Nya Dagbladet erbjudits helt gratis till allmänheten, vilket har möjliggjorts genom tusentals timmar av ideellt arbete från redaktionens olika medarbetare. Även framöver kommer merparten av tidningens artiklar att vara fritt tillgängliga, men visst material kommer nu att erbjudas som exklusivt plusinnehåll.


Annonser:


NyD:s chefredaktör Markus Andersson ser satsningen som en naturlig och nödvändig utveckling i ambitionen att bygga ett ledande mediahus i Norden.

Vår idealistiska anda kommer aldrig att överges. Samtidigt krävs en stark ekonomi för att fortsätta kunna öka räckvidden och professionalisera tidningen på viktiga områden och det här är ett led i riktningen för att möjliggöra detta, konstaterar han.

Genom ett samarbete med leverantören WordPay kan Nya Dagbladet som första svenska dagstidning stolt presentera ett unikt ”betala per artikel”-baserat system.

Priset för en enskild artikel kommer att variera beroende på innehållet. Vi tycker det är en smidig möjlighet för läsarna att för en liten kostnad kunna upptäcka vad som döljer sig bakom betalväggen, säger han.

Under hösten kommer även en traditionell digital prenumerationslösning att lanseras.

Nya Dagbladets nyhetschef Isac Boman berättar om vissa farhågor man haft från redaktionens sida att donationsbenägenheten skulle påverkas alltför negativt när man nu tar detta steg mot ökad professionalisering. Han menar dock att den sammantagna bilden är att det finns en bred förståelse för att tidningen måste ta detta steg och att många läsare till och med aktivt uppmanat redaktionen till detta för att man vill se att hela mediaprojektet växer och utvecklas snabbare.

Vi skulle aldrig ha kommit hit om det inte varit för våra läsares stöd och det är såklart även av lika stor vikt fortsättningsvis. Om läsare framöver väljer att göra detta med donationer eller genom att betala för artiklar spelar mindre roll, påpekar han.

 


Så gör du för att låsa upp PLUS-artiklar på NyD PLUS

Tryck på den rosa knappen PLUS-konto ovan i sajtens sidhuvud och följ instruktionerna för att skapa ett konto.

Alternativt kan du låsa upp artikeln direkt i anslutning till läsningen genom att trycka på WordPay-ikonen som ligger fäst nere i vänstra hörnet på skärmen.

De första fem artiklarna är kostnadsfria. Därefter fyller man på sitt konto med krediter genom att betala en summa med kreditkort eller annan betalningsmetod.

Krediter används sedan för att låsa upp enskilda artiklar. Dessa har olika prissättning beroende på exklusivitet och hur mycket arbete som lagts ned på research och andra kostnader.


Första fem artiklarna är gratis

Det går fint att pröva verktyget före du gör en betalning för att bygga upp din "artikelkredit" - helt enkelt eftersom de första fem artiklarna automatiskt är gratis.

Exklusiva artiklar prissätts allmänt annars mellan så lite som 5 och upp till 50 kronor beroende på redaktionens bedömning av det mervärde de ger läsarna.

– Vissa riktigt tunga och påkostade artiklar kommer att vara lite dyrare medan kuriositeter och sådant som är av mer underhållningsmässigt värde ska få en betydligt lägre prislapp, förklarar NyD:s nyhetschef Isac Boman om den princip man eftersträvar med NyD Plus.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.