Facktidningen “Journalisten” publicerade falska uppgifter om Nya Dagbladet och Kina-kopplingar

publicerad 14 februari 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidningen “Journalisten”, som ska företräda journalister i mediebranschen, har publicerat falska uppgifter om Nya Dagbladet och påståenden om att Kina skall ha “betalat för rapporteringen”. Publiceringen skedde utan att tidningen kontaktat Nya Dagbladet. Nu har “Journalisten” ändrat sin artikel.

Den 9 februari publicerade Journalisten en artikel med rubriken “Kina betalade för svenska alternativa mediers rapportering”.

Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson dementerar helt uppgifterna från facktidningen.

– Det är helt falskt. Varken Kina eller dess ambassad har betalat för någon som helst rapportering. Det har heller aldrig funnits minsta antydan från kinesiskt håll att tidningen ska rapportera på ett visst sätt eller avstå någon särskild kritik. Det fanns inga premisser kring resan till Kina vi gjorde i november annat än att följa visumreglerna.

I artikeln på journalisten.se finns en hänvisning till den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som i sin tur byggt sin artikel på påståenden publicerade av sajten Newsvoice vilken också publicerat uppgifter om Nya Dagbladets förhållanden till Kina och den kinesiska ambassaden.

Både Newsvoice och Journalisten har efter publiceringarna ändrat sina artiklar. Vänsterextrema Expo har dock fortfarande grundlösa skrivelser kvar i sin artikel.

Nya Dagbladets resa till Kina har inte heller skett i samarbete med sajten Newsvoice och det finns inte något övrigt samarbete med sajten ifråga.

Redaktionen har tidigare kommenterat resan och förhållandet till Kina här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!