Begäran om genmäle i DN angående felaktigheter om Nya Dagbladet

publicerad 20 mars 2017

Nya Dagbladet publicerar här en kopia på det genmäle som idag har skickats till Dagens Nyheter för att bemöta de felaktigheter och anklagelser som DN publicerat i förra veckan om Nya Dagbladet.

Genmälet har skickats till redaktionen med kopia på DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski samt journalisterna Josefine Sköld och Mattias Carlsson som var författarna till de aktuella artiklarna DN publicerat. De aktuella artiklarna ligger bakom DN:s betalvägg och kan läsas här och här. NyD:s chefredaktör har också bemött anklagelserna i en ledare 16/3 ”Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet”.

 

Genmälet i sin helhet:

Vi begär härmed i enlighet med de pressetiska reglerna att Dagens Nyheter inför ett genmäle som svar på de uthängningar av Nya Dagbladet och dess chefredaktör DN publicerat den 16/3 och 17/3:

Dagens Nyheter pekade i två publiceringar i DN 16/3 och 17/3 ut Nya Dagbladet som en ”högerextrem” tidning under rubriken ”Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är ”höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden eller insinuationer stämmer överhuvudtaget och är rent felaktiga.

Nya Dagbladet är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen drivs ideellt och har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

Nya Dagbladet bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

Nya Dagbladet är en bred och allmän svensk dagstidning med ansvarig utgivare och utgivningsbevis som följer lagar och regler för publicistisk verksamhet.

”Hat” och ”extremism” är epitet vi tar starkt avstånd ifrån. Vi vill tvärt om i största möjliga mån bidra till minskat lidande genom att belysa bakomliggande orsaker och inte bara symptom på olika problem. Genom att lyfta fram mångfacetterad information som är konstruktiv och relevant för människors tillvaro vill vi bidra till ökad förståelse.

Eftersom Nya Dagbladet och dess ansvarige utgivare framställts på ett mycket ofördelaktigt sätt och direkt eller indirekt utmålats som extrema med antydan om kopplingar till kriminell verksamhet, utan att få komma till tals, bör Dagens Nyheter också publicera en egen rättelse där dessa felaktigheter och antydningar korrigeras.

 

RedaktionenStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.