Redaktionellt

Begäran om genmäle i DN angående felaktigheter om Nya Dagbladet

Nya Dagbladet publicerar här en kopia på det genmäle som idag har skickats till Dagens Nyheter för att bemöta de felaktigheter och anklagelser som DN publicerat i förra veckan om Nya Dagbladet.

Genmälet har skickats till redaktionen med kopia på DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski samt journalisterna Josefine Sköld och Mattias Carlsson som var författarna till de aktuella artiklarna DN publicerat. De aktuella artiklarna ligger bakom DN:s betalvägg och kan läsas här och här. NyD:s chefredaktör har också bemött anklagelserna i en ledare 16/3 “Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet”.

 

Genmälet i sin helhet:

Vi begär härmed i enlighet med de pressetiska reglerna att Dagens Nyheter inför ett genmäle som svar på de uthängningar av Nya Dagbladet och dess chefredaktör DN publicerat den 16/3 och 17/3:

Dagens Nyheter pekade i två publiceringar i DN 16/3 och 17/3 ut Nya Dagbladet som en “högerextrem” tidning under rubriken “Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är ”höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden eller insinuationer stämmer överhuvudtaget och är rent felaktiga.

Nya Dagbladet är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen drivs ideellt och har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

Nya Dagbladet bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

Nya Dagbladet är en bred och allmän svensk dagstidning med ansvarig utgivare och utgivningsbevis som följer lagar och regler för publicistisk verksamhet.

“Hat” och “extremism” är epitet vi tar starkt avstånd ifrån. Vi vill tvärt om i största möjliga mån bidra till minskat lidande genom att belysa bakomliggande orsaker och inte bara symptom på olika problem. Genom att lyfta fram mångfacetterad information som är konstruktiv och relevant för människors tillvaro vill vi bidra till ökad förståelse.

Eftersom Nya Dagbladet och dess ansvarige utgivare framställts på ett mycket ofördelaktigt sätt och direkt eller indirekt utmålats som extrema med antydan om kopplingar till kriminell verksamhet, utan att få komma till tals, bör Dagens Nyheter också publicera en egen rättelse där dessa felaktigheter och antydningar korrigeras.

 

Redaktionen

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • DN