Nya Harry Palmer: Stilig spänning i lugnt tempo

Den som uppskattar tv-serier med ett något lugnare tempo, spioner och sextiotalsnostalgi utlovas en högtidsstund med den nya tv-serien om Harry Palmer. Mer trogen sin romanförlaga jämfört med 1965 års klassiska filmatisering.

publicerad 30 april 2022
- av Jan Sundstedt
Harry Palmer
Harry Palmer (Joe Cole) kontemplerar.

Som den borne cineast undertecknad uppfattar sig finns det emellertid utrymme för utsvävningar och här är en sådan i form av en tv-serie. Den av brittiska ITV Studios producerade Harry Palmer (The Ipcress File).

Källmaterialet är hämtat från debutromanen av författaren Len Deighton. En synnerligen begåvad skald inom genrer som spion- och thrillerromaner. Av mången expert på området ansedd som en av de främsta tillsammans med legender som Ian Fleming och John Le Carré.

Boken har filmatiserats tidigare och då med Michael Caine i huvudrollen som Harry Palmer i utmärkta The Ipcress File. Denna förnämliga kalla kriget-thriller producerades för övrigt av ingen mindre än Harry Saltzman – en av två ursprungliga producenter till James Bond-serien. En ingrediens som förmodligen gav god draghjälp åt och bidrog till succéserien (tre st.) om Harry Palmer.

Harry Saltzmans två barn, Steven och Hilary, är exekutiva producenter till Harry Palmer, vilket skänker ytterligare nostalgisk förnimmelse över denna juvel till tv-serie.

Fallet Ipcress

Handlingen utspelas på 60-talet under den “gyllene eran” av kalla kriget. En brittisk forskare inom avancerad kärnteknik försvinner spårlöst. Initiala tecken pekar på att han blivit kidnappad av östblocket. Eller är det verkligen öst som ligger bakom? En specialavdelning inom brittiska underrättelsetjänsten ritar snart upp planer för en fritagningsoperation.

Som ett led i operationen rekryterar man sergeant Harry Palmer, en karaktärsmässigt något tvivelaktig men påhittig brittisk soldat stationerad i Östberlin. Harrys något dubiösa förehavanden på sin lediga tid har dock lett till att han gripits av militärpolis och han befinner sig snart i ett militärfängelse hemma i England. Major Dalby lyckas emellertid få Palmer villkorligt frigiven, i utbyte mot löfte att bistå den kommande fritagningsoperationen.

Den till synes enkla operationen visar sig snart vara allt annat än enkel och det hela går käpprätt åt skogen. Harry och hans kollegor inser snart att betydligt större krafter är i rörelse och att ingen, vare sig allierade eller förmenta fiender, är att lita på…

Harry Palmer
Harry Palmer (Joe Cole) inser snabbt att fienden lurar överallt. Foto: imdb, ITV.

Joe Cole glänser

Harry Palmer är en förträfflig tv-serie och en riktig pärla. Jag är väldigt svag för originalfilmen men oaktat detta finns det gott om argument för att hävda att Harry Palmer håller minst lika god klass. I och med att handlingen spänner över sex avsnitt blir givetvis resultatet att innehållet i Deightons roman här får mer plats och djup, vilket gör att tv-serien är något mer trogen boken.

Manuset levererar utmejslade karaktärer. Oaktat vilken sida av vän/fiende-skalan man bevittnar är världen grå och inte svart-vit. Regin av James Watkins är utsökt återhållsam och låter tittaren långsamt, sakta och säkert följa ett drama utan att vi får spasmer.

Fotot är bedårande vackert och skickar oss raskt tillbaka till 60-talets grälla färgpalett. Åtminstone som många av oss födda 1967 eller senare vill att det ska se ut. Design, sceneri och kostymavdelning gör Harry Palmer till en stilig tv-serie att beskåda.

Skådespelarna är utmärkta och höjer serien långt över genomsnittet. Joe Cole är makalös i rollen som den ofrivillige anti-hjälten Palmer. Han gör inte minst sin version av karaktären och försöker inte imitera Michael Caine vilket förtjänar respekt.

 

Den som uppskattar tv-serier och filmer i ett något lugnare tempo med en stor dos av spänning, innehållande spioner/dubbelspioner och femme fatales samt sextiotalsnostalgi utlovas en högtidsstund. Serien går för närvarande att beskåda här.

Jan Sundstedt

Regi: James Watkins
Manus: John Hodge, efter en roman av Len Deighton

I rollerna (urval):
- Joe Cole
- Lucy Boynton
- Tom Hollander
- Ashley Tomas
- Paul Higgins
- David Dencik

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!