Mörkermanifestet

Johan Eklöf är disputerad biolog och Sveriges främ­sta expert på fladdermöss, vilket var det som i första hand ledde honom in på spåret att börja studera artificiellt ljus. Mörkermanifestet kastar om din syn på dag och natt, och ger dig förståelse om hur viktigt det är även för oss människor att följa naturens och dygnets rytm.

publicerad 21 augusti 2021
- av Isac Boman

Mörker, någonting vi alla säkerligen känt rädsla inför någon gång i livet. Kanske ofta som liten när man låg i sitt rum och fantasin började leva sitt eget liv, och rummets konturer, skrymslen och vrår förvrängdes när mörkret gjorde sitt intrång. Denna rädsla som mörkret bygger upp i barns liv följer i många fall med upp till vuxen ålder och det är mer vanligt än sällsynt att även vuxna människor känner en oro över just detta – kanske är det en osäkerhet, en rädsla över att inte kunna se vad mörkret döljer.

I sin bok Mörkermanifestet bjuder Johan Eklöf oss en resa rakt in i nattens djupaste mörker med allt som hör därtill. Här lär vi oss om hur det artificiella ljuset vi i det västerländska samhället lever i nu är orsak till att bland annat kvinnor inom vården löper större risk att få bröstcancer på grund av nattarbete i ständigt upplysta miljöer, hur insekters hörsel ändras beroende på om det är natt eller dag, och hur det kommer sig att vissa arter till och med håller på att förintas från jordens yta på grund av det artificiella ljuset. Brist på mörker och dygnsvila för både människor, djur och natur håller sakta men säkert på att generera förödande konsekvenser.

I framtidens miljöfrågor kommer vi inte längre att tala om endast luftföroreningar som boven i dramat, utan det kommer att bli alltmer viktigt att förstå hur människans ljusföroreningar stör balansen mellan dag och natt, ljus och mörker, och därmed livets cirkel som helhet här på jorden.

På bara 100 år har den västerländska människan gått från att följa dygnets rytm på ett naturligt sätt till att ha gjort det nästintill omöjligt att numera uppleva totalt mörker eller en naturligt upplyst stjärnklar natthimmel ovanför våra huvuden. Tekniska prylar, skärmar, lampor och neonskyltar stör oss under dygnets alla timmar. I Sverige kan man inte längre se alla stjärnor under nattens mörkaste timmar och det finns många städer runtom i världen vars invånare aldrig upplevt en helt mörklagd natt.

”Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir.

Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.”, skriver Johan Eklöf själv om boken.

 

Bli varse om mörkret.

Författare: Johan Eklöf
Utgivare: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 261
ISBN: 9789127167483

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!