Hobbit – en oväntad resa

I filmen Hobbit - en oväntad resa får vi fortsätta vårt äventyr i J.R.R Tolkiens fantastiska världar. Handlingen utspelar sig omkring 60 år före Sagan om ringen-berättelserna. Inledningen av filmen knyts ihop med Sagan om ringen-trilogin som tidigare skapats som film baserat på Tolkiens böcker med samma namn. Flera välbekanta ansikten återkommer i Hobbit-filmen. Många varelser har ett långt liv varför de förekommer i både Hobbit-berättelserna och Sagan om ringen-berättelserna.

publicerad 20 december 2012
Den välkände trollkarlen Gandalf Grå följer hoben och dvärgarna på äventyr i Sagan om ringens föregångare

Dvärgarnas kungadöme Erebor anfalls av den fruktansvärda draken Smaug som fått vittring av den stora mängd guld och ädelsten dvärgarna grävt ut i sina gruvor och som gjort konungens sinne sjukligt av rikedomar. Dvärgfolket drivs på flykt ifrån sitt hemland och draken tar borgen i besittning.

Hobbit – en oväntad resa handlar om dvärgen Torin Ekenskölde och hans följeslagare som beslutat sig för att försöka ta tillbaka dvärgfolkets förlorade hemland. Trollkarlen Gandalf Grå har beslutat sig för att hjälpa sällskapet på tretton dvärgar och har utsett den inledningsvis ofrivillige huvudpersonen hoben Bilbo Bagger, ifrån det fridsamma hoblandet Fylke, att följa med sällskapet på äventyret.

Bilbo Bagger ifrån fridsamma Fylke kommer i sista stund på att han vill följa med på äventyret!

Alverna, som valde att inte ingripa när dvärgfolken fördrevs av draken ifrån sitt hemland, har ett lågt förtroende hos dvärgfolket. Under resan tvingas dvärgarna att ta hjälp av alvfolken och ett nytt förtroende börjar att återupprättas.

Ondskans yttersta väsen, Saurons makt, har sedan länge varit så försvagad att fred rått i fyra hundra år. Den vita mäktiga trollkarlen Saruman blir mer bekymrad för Torin och hans följeslagares strapatser än de oroligheter som börjat sprida sig med orcher och troll som synts utanför sina undanträngda domäner. Gandalf börjar dock bli övertygad om att något större är på gång och att mörkerkrafterna på nytt satts i rörelse.

I Tolkiens fantastiska verk skildras världens mörkerkrafter som är lömska, slåss med rå kraft, består av demoner och jättelika horder av barbariska avgrundsvarelser och som brukar svart magi. De ljusa krafterna består av människo-, dvärg- och alviska raser som är färre till antalet men som kämpar med visdom, tapperhet, mod och vit magi. Kampen mellan ljus och mörker, ont och gott är tydlig.

Precis som tidigare är Tolkiens inspiration av den nordiska mytologin och de nordiska folksagorna i hans böcker tydlig. Midgård, runor, magi, läkekonst, järtecken, evigt liv, undergång och pånyttfödelse, de typiska sagofigurerna och kampen mellan det onda och det goda är återkommande teman även i filmerna.

Hobbit – en oväntad resa bjuder liksom Sagan om ringen-trilogin på en fantastisk upplevelse genom enorma sagolandskap med en otrolig detaljrikedom och vidunderliga varelser.

Den före detta amatörregissören Peter Jackson har även denna gång lyckats att återskapa J.R.R Tolkiens berättelser på ett magiskt sätt utan att lägga in allt för mycket egna inslag i Tolkiens berättelser.

Trots att alla fantastiska miljöer och mäktiga varelser kanske inte blir en lika stora överraskning för dem som sett alla Sagan om ringen-filmerna är Hobbit – en oväntad resa definitivt sevärd för alla som älskar Tolkien, europeisk och nordisk sagokultur och mytologi!

Se trailer här:

Hobbit - en oväntad resa är den första av tre filmer baserade på boken Bilbo – En hobbits äventyr. De två kommande filmerna heter Hobbit: Smaugs ödemark som har premiär under 2013 och Hobbit: Bort och hem igen som har premiär sommaren 2014.

Titel: Hobbit: En oväntad resa (The Hobbit: An Unexpected Journey)
Genre: Fantasy, Äventyr
Skådespelare: Martin Freeman, Elijah Wood, Luke Evans, Cate Blanchett
Biopremiär: 2012-12-12
Produktionsland: Nya Zeeland, USA
Regi: Peter Jackson
Produktionsår: 2012
Distributör: SF Film (SE-Cinema)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!