Ett utopiskt porträtt av år 3906

En andlig revolution som lett till att människan nu är att betrakta som en ny art i en globaliserad värld där världsspråket är närmare svenska än engelska. Paul Dienachs utopiska porträtt av år 3906 är minst sagt omvälvande omväxling till dystopier som 1984 eller Fahrenheit 451.

publicerad 22 maj 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Året är 3906 och världen har sedan länge återhämtat sig efter ett fruktansvärt krig i början av 2000-talet. En blandning av präster och vetenskapsmän dirigerar utvecklingen av det globala samhället, där språket som talas är en blandning av svenska, norska, danska och engelska. Människan har tack vare avancerade mystiker gjort enorma spirituella genombrott så till den grad att man numera är att betrakta som en ny art – “Homo Occidentalis Novus”.

I boken Chronicles From The Future (Sv. ung. “Krönikor från framtiden”) får vi följa med i en spännande berättelse där bokens själva upphov är en minst sagt udda berättelse i sig själv.

Manuskriptet hänvisas till den schweiziske-österrikiske professorn Paul Amadeus Dienach som ska ha levt i början av 1900-talet och hamnade i koma i ett helt år mellan 1921 och 1922 på grund av hälsoproblem. Under denna period säger han sig ha hamnat med sitt medvetande i framtiden i en annan mans kropp, och boken menas blott utgöras av hans dagboksanteckningar av året i framtiden så långt han kunnat minnas dem vid sin återkomst. Oavsett om man ser detta som en fiktiv inramning eller tar utgivaren på orden är det helt klart en spännande framtidsskildring.

Enligt berättelsen överförs Dienachs medvetande under sjukdomsåret till en kropp som tillhör en person vid namn Andreas Northam någonstans i Europa kring år 3906. Dienach berättar hur både han själv och framtidens sjukvårdspersonal inte förstår vad som hänt med Northam tills de slutligen, efter att ha konsulterat psykologer, historiker och forskare som gör slutsatsen att Dienach är vem han utger sig för att vara – inte Andreas Northam utan en person som av någon oförklarlig anledning kommit med sitt medvetande till framtiden från 1900-talets början.

Efterhand som berättelsen förlöper får Dienach reda på vad som skett sedan 1900-talet. Bland annat har människan nu benämnts vid ett nytt artnamn – Homo Occidantalis Novus – efter ett spirituellt genombrott som förändrat hennes medvetande i grunden. Framtidsspråket som talas är en blandning av de nordiska språken och engelska. Många ord som medborgarna använder sig utav är svenskklingande, och två utav de städer som ofta nämns är bland annat Nya Goteborg och Nya Upsala. Världens länder styrs inte längre av politiker utan av en grupp präster och vetenskapsmän – på global nivå.

När Dienach efter ett år vaknar upp ur sin koma spenderar han den mesta av sin vakna tid med att försöka återskapa sin dagbok från framtiden. I ett försök att rädda sin allt sämre hälsa flyttar han från Schweiz till Grekland men ligger snart inför döden. Där anförtror han sin fantastiska berättelse till sin grekiske student George Papahatzis. Efter 40 års arbete med att översätta anteckningarna från franska till grekiska ska Papahatzis sedan ha tryckt upp boken i endast några få kopior som hamnade i händerna på en sluten frimurarkrets fram till 1972. Gruppen beslutade att boken inte skulle offentliggöras för allmänheten då innehållet ansågs vara alldeles för kontroversiellt, och man menade att den stora massan inte skulle ta till sig informationen på rätt sätt. Papahatzis, som själv uppges ha varit en del av denna krets, höll dock inte med och ska förgäves ha försökt få boken publicerad men misslyckats. Paul Amadeus Dienachs texter föll enligt detta i glömska i nästan 30 år tills den till slut översattes till engelska.

Då originalmanuskriptet påstås ha bevarats dolt i frimurarkretsar under större delen av dess existens spekuleras det kring att delar av originaltexterna dels kan vara borttagna, omskrivna eller på annat sätt påverkade av frimurerisk ideologi. Oklart är också huruvida Dienach faktiskt är en verklig person eller blott del av en fiktiv inramning kring det ursprungliga manuskriptets uppkomst.

 

En introduktion till berättelsen på Youtubekanalen för boken.

 

Hur saker och ting verkligen ligger till är givetvis omöjligt att veta för den utomstående betraktaren, men oavsett graden av fiktion i dess bakgrundshistoria så är Chronicles From The Future en mycket intressant bok som ger många nya tankar om hur framtiden kanske kunde se ut.

Om boken

Fullt namn: Chronicles From The Future: The amazing story of Paul Amadeus Dienach

Utgivare: Achilleas Sirigos, This Way Out Productions

Utgivningsår: 2016

Antal sidor: 394

Delar av verket finns återgivet på bokens hemsida samt även illustrerad i en serie på sajten Ancient Origins.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!