Trollbindande norsk storfilm med budskap om miljö och identitet

Den norska filmen Troll som släpptes i slutet på fjolåret bjuder på ett vidunderligt, om än något amerikaniserat, porträtt av den nordiska och särskilt norska folktron.

publicerad 17 april 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I filmen “Troll” (2022) av den norske regissören Roar Uthaug, får vi följa professor Nora Tidemann, spelad av Ine Marie Wilmann, en paleontolog vars expertis anlitas av den norska staten när de stöter på något oväntat i det mäktiga bergskedjan Dovrefjell.

Filmen, som bland annat spelades in på platser som Askim, Dovre, Indre Østfold, Lom, Øyer, Rena och Ulsteinvik, handlar om hur ett urgammal trollväsen väcks till liv när en järnvägstunnel ska byggas genom Dovrefjell. När det gigantiska trollet hotar att orsaka stor förödelse, måste Nora Tidemann, tillsammans med sin far Tobias, spelad av Gard B. Eidsvold, och andra hjälpredor, stoppa “monstret”.

Troll har ett starkt fokus på både miljö och identitet, och lyfter fram vikten av att respektera naturen och dess krafter. Filmen kombinerar spänning och drama med inslag av humor, och lyckas samtidigt undervisa om nordiska folksagor och våra förfäders syn på naturen och dess väsen. Skådespelarna gör en bra insats och specialeffekterna är imponerande.

Om du är fan av nordisk fantasty och gillade Trolljägaren från 2010 kan du räkna med att bli “trollbunden” ännu en gång.

Samtidigt som filmen erbjuder en mäktig och aktuell berättelse finns det vissa brister i originalitet. Somliga scener känns förutsägbara och filmen påminner om 1998 års “Godzilla” på flera punkter. Det finns en del tydliga drag av amerikanisering där norrmännen tyvärr verkar känna sig nödgade att hämta inspiration ifrån Hollywood istället för att lita på sin egen långt ifrån upptäckta storhet och ett par framtvingande mångkulturella inslag känns högst pinsamma.

Förödelsen är enorm när den norska bergsjätten rycker fram. Foto: faksimil/Netflix

Trots detta finns det tillräckligt mycket som gör den sevärd och att den sticker ut på ett positivt sätt i det stora flödet av nya filmer på marknaden. Filmen tar också upp miljöproblematik och traditionell kultur på ett gripande sätt.

Troll inte bara är en spännande fantasyfilm, utan även en hyllning till den norska och nordiska identiteten. Genom att återknyta till vår egen kultur och historia ger filmen en påminnelse om vikten av att bevara och värna om vårt gemensamma arv.

 

Om du är fan av nordisk fantasy och gillade Trolljägaren från 2010 kan du räkna med att bli “trollbunden” ännu en gång.

Filmen släpptes på Netflix den 1 december 2022 och är ett måste alla som inte kan få nog av troll och nordisk folktro.

 

Markus Andersson

Filmen Troll (2022)

Utgivningsår: 2022
Regissör: Roar Uthaug
Skådespelare: Ine Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold, Pål Richard Lunderby, Eric Vorenholt
Genre: Monsterfilm
Ursprungsland: Norge
Språk: Norska
Fotografering: August 2021 - November 2021
Inspelningsplatser: Askim, Dovre, Indre Østfold, Lom, Øyer, Rena, Ulsteinvik
Distributör: Netflix
Premiärdatum: 1 december 2022

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!