Dödlig medicin och organiserad brottslighet

publicerad 13 mars 2014

Den danske medicinprofessorn Peter Gøtsche är ordförande för den nordiska avdelningen av Cochrane-institutet, ett nätverk som gör oberoende granskning av medicinsk forskning. Han har skrivit en bok, Deadly medicines and organised crime, How big pharma has corrupted helthcare, där han går till ett väldokumenterat angrepp på läkemedelsindustrin.

Särskilt uppehåller han sig vid psykmediciner (psykofarmaka). Inte utan anledning. En bransch full av forskningsfusk och obevisade påståenden. I Sverige kostar psykiatrin oss 70 miljarder kronor om året. Ändå ökar sjukligheten.

Att med mediciner påverka den påstådda obalansen i hjärnan ger risk för verklig obalans när kroppen anpassar sig, så att patienter får abstinenssymptom när de försöker avstå från medicin. De blir kroniker. Att de med depression har för lite serotonin och de med schizofreni för mycket dopamin är motbevisat. Ändå fortsätter medicineringen.


Annonser:


Innan de antidepressiva SSRI-preparaten, lyckopillren, kom, var det få barn i USA som var psykiskt handikappade. Nu är de en halv miljon. I Danmark har förtidspensionerade av psykisk sjukdom fördubblats på tio år. En tiondel av de som medicinerats har blivit manodepressiva, nu kallat bipolära. Personer med antipsykotisk medicin lever 20 år kortare än andra. Bara en av medicinerna har orsakat 200 000 dödsfall i världen enligt Gøtsches uppskattning. Hjärnan skadas och skrumpnar. Tre femtedelar som äter lyckopiller får sexuella problem. Risken för självmord och våldsamhet ökar. Flertalet av de som begått uppmärksammade skolskjutningar har gått på lyckopiller. Antidepressiva medel ökar likgiltigheten och minskar empatin. De är amfetaminliknande och starkt beroendeframkallande. Droger på recept. De kan ha effekt vid korttidsbehandling, men vid längre bruk förvärras sjukdomen. Det förklaras med den och inte med medicineringen utan dosen ökas.

Gøtsche undersökte de tio största läkemedelsbolagen. Alla var kriminella efter amerikansk lag. Hot, mobbning, förtal, falsk marknadsföring, myndighetsobstruktion och korruption. Böterna för det har blivit enorma, men de är små i förhållanden till vinsterna. De flesta är mutbara. I Danmark finns 1000 läkare med specialistkompetens, men 19 000 står på bolagens lönelista som specialistkonsulter. Den konsultationen består mest i fest. Professorer får höga arvoden för spökskrivna forskningsrapporter. Läkemedelsjournaler behöver annonser, och säger inte nej till publicering. Institutionerna infiltreras. Kritiska oberoende forskare har svårt att få anslag. När ett patent går ut marknadsförs en kopia med någon liten förändring till ännu högre pris, som med forskning påstås överlägsen.

Gøtsche hävdar att bara fem procent av preparaten ger någon egentlig verkan, utan dem skulle många spontantillfriskna, och att ordinerade mediciner är den tredje största dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer. Jag skulle vilja säga att utöver livsstilsfaktorer har läkemedelsindustrin sin dödstribut här också. Gøtsche påpekar att statiner ger allvarlig njursvikt. Levern måste kontrolleras regelbundet. Men det får inte patienten veta. Det står bland alla 30 andra biverkningar på bipacksedeln. Idag är ju statiner en standardbehandling för att medicinera bort högt blodtryck trots tveksamt vetenskapligt underlag. Han säger att de äldres många mediciner förkortar deras liv. De får yrsel och med det fall och benbrott. Var tredje sådant slutar med död.

Peter Gøtsche har samlat en enorm dokumentation trots myndigheters och bolags försök att hemligstämpla. I Danmark har man tagit en lag om öppen forskning och att andra forskare även skall ha tillgång till rådata för att kunna verifiera resultaten.

Interiörerna från läkemedelsbolagens verksamhet är skrämmande. Men det behöver bli allmänt känt. Därför borde hans bok översättas till svenska. Den har redan översatts till flera andra språk. Boken finns bara att låna på ett folkbibliotek och två universitetsbibliotek. Det är skandal.

 

Hans Sternlycke


Originaltitel: Deadly medicines and organised crime
Författare: Peter Gøtsche
Förlag: Radcliffe Publishing Ltd
Språk: Engelska
Antal sidor: 320
Utgiven: 2013-08-28
ISBN: 9781846198847
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.