Sanningsministeriet och beskyddet av Narrativet med stort N

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 26 oktober 2022
- av Redaktionen

I Folkets Radios avsnitt “Sanningsministeriet” begrundas det framväxande digitala kontrollsamhälle som menar sig försöka förhindra så kallad desinformation. I praktiken verkar det egentligen handla om att styra informationsflödet för att skydda ett officiellt narrativ.

Under de senaste två åren har det skett en markant ökning av nya institutioner, informationsprojekt, så kallade faktagranskare, seminarier och vidareutbildningar, artikelserier, TV- och radioprogram och mycket annat som handlar om att skydda allmänheten från så kallad desinformation. Ofta handlar det dock inte om felaktig information utan om att hindra information som på något sätt motsäger ett officiellt narrativ. Så var exempelvis fallet med New York Post-storyn om Hunter Bidens laptop – en helt legitim nyhetsstory som blockerades av Twitter.

I programmet stiftar Per Shapiro bland annat bekantskap med den nya Myndigheten för psykologiskt försvar och granskar hur närmandet till Nato påverkar den svenska yttrandefriheten. Det kommer också att handla om målsättningen att bygga ”vetenskapligt konsensus” kring frågor som rör Agenda 2030, något som rör Narrativet med stort N.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!