Den misshandlade relationen till makten

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 12 november 2022
- av Redaktionen

I Folkets Radios avsnitt, ”När det galna blir normalt”, möter Per Shapiro bland andra samtalsterapeuten och författarinnan Karin Nordlander, som drar närmast kusliga paralleller mellan samhällsutvecklingen och livet i en destruktiv relation.

I avsnittet tas bland annat en närmare titt på begreppet ”gaslighting”, som åsyftar att ett offer blir manipulerat att tvivla på sin egen verklighetsuppfattning. Nordlander berättar om sin egen tid i en misshandelsrelation och hur det är att bli utsatt just för gaslighting. Hon berättar om sina egna erfarenheter samt om de mycket snarlika normaliseringsprocesser som sker i samhället. Kontroll, isolering, hot och verklighetsförvrängning var något hennes tidigare partner utsatte henne för dagligen, fenomen hon pekar på att människor världen över nu får utstå från makthavare.

Hela jordens befolkning lever i en misshandelsrelation idag, säger hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.