Enkla sätt att spara pengar i vardagen

publicerad 23 februari 2021

Cykling är inte bara bra för hälsan utan det är även bra för plånboken samt miljön också. Det kostar inget att cykla men om man ska ta tåg, bil eller flyg så kostar biljetter och drivmedel. Och för bil tillkommer ju ännu mer kostnader. Det enda man egentligen behöver betala för är cykeln och utrustningen men det är en investering och de kommer garanterat hålla länge. Sen kan man ju räkna med en service på cykeln då och då, men i jämförelse med vad det kostar att åka flygplan, tåg och bil sparar man inte pengar ändå. Cykeln är så att säga en engångskostnad och kan användas länge framöver, så det pris man får betala för cykeln sparar man in i långa loppet. Och eftersom cykeln inte kostar så mycket i drift heller, förutom eventuella servicekostnader, blir det också billigare att äga en cykel.

En annan billig investering som bör köpas till cykeln är en däcktrycksmätare, i synnerhet om man ska cykla långt. En däcktrycksmätare mäter hur mycket luft det är i däcken. Det kostar inte mycket pengar att köpa en däcktrycksmätare och är en billig kostnad att hålla koll på hur mycket luft det finns i däcken och när man behöver fylla på med luft. På så sätt kan man undvika att förstöra däcken, om man tidigt har koll på hur mycket luft det finns i däcken. Man ska aldrig köra med däck som har för lite luft, dels för säkerhetens skull, dels för att däcken går sönder. Om man däremot håller koll på luften går det oftast att rädda däcken, om man upptäcker det i tid. Och man kan också förhindra att en olycka sker. Så att köpa en däcktrycksmätare inför cykelresan är att rekommendera.

Lämna bilen hemma och spara pengar
I jämförelse med en bil är det väldigt billigt att köpa och äga en cykel. En bil måste skattas, försäkras och tankas. Drivmedel är inte en billig kostnad heller och om man ska köra långt kan det bli en mycket dyr historia. Dessutom är reparations och servicekostnaderna på en bil bra mycket högre än på en cykel. Och man måste även serva bilen oftare än vad man behöver med en cykel. Cykeldelar är också billigare och oftast lättare att få tag i och mycket på cykeln kan man ofta laga själv. Om man inte har erfarenhet av att meka med bilar bör man lämna in bilen på bilverkstad, om det är något fel på den, och bilverkstäder är väldigt sällan billiga.

Om man äger en bil måste man i många fall också betala för parkeringskostnader, vilket man slipper med en cykel. En cykel får också plats i ett större förråd och därmed är den mer skyddad för stöld och skadegörelse. Man kan ju självklart förvara bilen i ett garage, så att den blir mer skyddad men oftast kostar det lite mer att hyra ett garage än en utomhusparkering. Det är också lättare att parkera en cykel då man kan ställa cykeln lite överallt, det kan man inte med en bil utan att riskera felparkeringsböter. Det innebär också en extrakostnad om man skulle parkera bilen fel, vilket man inte får för en cykel.

Andra kostnader som kan uppstå med en bil är att vid dåligt väder kan bilens lack ofta ta skada som sedan resulterar i rost, detta slipper man med en cykel. Och rostskador på en bil kostar också mycket att laga. Ytrost påverkar dock inte bilens funktion men det ser illa ut. Men däremot, om man inte gör något åt rosten på en längre tid, kan det få komplikationer och det kommer också bli dyrare att laga. En cykel kan såklart också börja rosta men det är lättare att fixa rost på en cykel och billigare, och det är heller inte samma yta på en cykel som det är på en bil.

Bildäck är också mycket dyrare än cykeldäck och det är dessutom lättare att montera däcken på en cykel än på en bil. Och om man då även har en cykelpump på cykeln, kanske man slipper en onödig kostnad som punktering eller att köpa nya däck.

Med en bil får man heller inte röra på sig så som man gör med en cykel, det innebär också att man måste betala extra för eventuella gymkort med mera. Det slipper man ju också om man cyklar eftersom att cykla är träning, och därmed spar man även in pengar på träningskostnader.

Man kan också alltid förlita sig på en cykel eftersom den alltid “startar”. Med en bil kan man ju inte alltid bli garanterad att den startar eftersom det är ett vanligt problem med bilar ibland. Men med cykeln så slipper man även det problemet eftersom cykeln alltid kommer starta.

Summa summarum är det helt enkelt bättre ekonomiskt att äga en cykel då alla kostnader minskar samt att man slipper vissa kostnader helt såsom skatt, försäkring och drivmedel samt att man spar in på andra kostnader. Det är bättre för hälsan och miljön och en väl värd investering, helt enkelt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.