Utlänningar står för tredjedel av snatterier i Danmark

publicerad 6 februari 2024
- av Sofie Persson
Den danska regeringen vill se kraftigt höjda straff för snatterier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Butiksstölderna i Danmark har ökat med 60 procent på två år – där utländska medborgare står för en tredjedel av alla snatterier. Nu släpper justitiedepartementet en lista över snattares nationaliteter.

Antalet snatterier i landet låg stabilt under 2018 fram till 2021, sedan har det ökat rekordartat. Under 2021 gjordes 15 811 anmälningar, medan antalet under 2023 hade ökat till 25 110 anmälningar om butiksstölder.

Nya siffror från justitiedepartementet visar att utländska medborgare är kraftigt överrepresenterade i statistiken när det gäller antalet åtal per år för snatteri. Cirka 33 procent eller var tredje av de som åtalades för snatteri 2023 var av utländsk härkomst.

På första plats på listan över över länder utanför Danmark där flest personer som åtalas för snatteri kommer från landar Rumänien, faktum är att det är detta land som står för flest antal åtal under 2020 till 2023.

Vi måste ta den här utvecklingen på allvar. Därför vill vi kraftigt höja straffet för butiksstölder, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) till danska TV2.

“Utländska inbrottsligor”

Vidare ligger Polen på andra plats, följt av Litauen, Somalia och Iran. Syrien och Turkiet tar sjätte och sjunde platsen på listan. Hummelgaard avfärdar att det handlar om vanliga “herr och fru Danmark” och syftar istället på att snatterierna främst sker av organiserad brottslighet.

Inom detaljhandeln ser vi tyvärr en ökande tendens till att framförallt utländska inbrottsligor begår många butiksstölder i Danmark, säger han.

Under torsdagen presenterade regeringen propositionen “Tillsammans för en tryggare vardag”, som syftar till att bekämpa den så kallade vardagsbrottsligheten. När det gäller butiksstölder vill man satsa på högre böter, starkare gränskontroller mot grupper av utländska brottslingar och bättre möjligheter för butiker att använda ljud- och TV-övervakning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!