Norsk åklagare yrkar på 30 års förvaring för terrorist

publicerad 15 maj 2024
- av Sofie Persson
IS-sympatisören fångades på övervakningsbild dagen före terrordådet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Åklagaren vill att terrormisstänkte Zaniar Matapour döms till lagens strängaste straff – 30 års förvaring. Det blir i så fall första gången i norsk historia som detta sker.

Under midsommarhelgen 2022 avlossades skott vid gaybaren London pub i centrala Oslo. Två personer avled och 21 skadades i attacken. Kort därpå greps den då 42-årige Zaniar Matapour, som misstänktes för terrordåd på grund av kopplingar till IS.

Rättegången mot Matapour där han står anklagad för grovt terroristbrott påbörjades i mars i år, ett antal vittnen har talat och bevisning framlagts mot IS-sympatisören. En stor del av bevisningen kretsar exempelvis kring chattar mellan Matapour och andra islamister, som visar att dådet mot gayklubben var planerat.

På tisdagen inledde inledde den allmänna åklagaren sin slutplädering. Matapours försvarsadvokat kommer att presentera sina slutpläderingar under dagen. Åklagaren anser att Matapour bör dömas till 30 års frihetsberövande i form av förvaring.

Jag anser att den attack som Matapour genomförde mot de människor som träffades av hans skott efter att han hade svurit trohetsed till IS inte bara handlade om att döda eller skada dessa människor, det fanns ett större mål med handlingen, det var att skapa rädsla, säger en av de allmänna åklagarna Sturla Henriksbø till norska VG.

“Visar ingen ånger”

Förvaring är i Norge och Danmark en påföljd som kan utdömas vid de allra grövsta brotten. Det är lagens strängaste straff där tidsramen inte får understiga 10 år och den fastställda tidsramen kan förlängas med upp till fem år i taget. Det finns ingen gräns för hur många gånger tidsramen kan förlängas. Vanligen är 21 år den maximala tid man kan dömas till förvaring, vilket exempelvis Anders Behring Breivik dömdes till år 2012.

Den maximala tiden för förvaring kan förlängas vid särskilt allvarliga brott som involverar extrem fara för liv. Beslutar domstolen att döma Matapour till 30 års förvaring är det dock första gången i Norges historia det sker.

Han visar ingen ånger och man har inte sett någon reflektion eller förändring hos honom, säger åklagaren Aud Kinsarvik Gravås

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!