Norge ber om internationell hjälp för att hantera svenska gäng

Ökade otryggheten

publicerad 28 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Norsk polis bedömer bland annat att gängkriminaliteten i Sverige kan komma till Norge om man inte “tar hotet på allvar” och vädjar även om internationell hjälp för att hantera de gäng som fått fäste i Sverige.

Tidigare i veckan slog norsk polis larm om att svensk gängkriminalitet etablerats i landet där man nu samarbetar med gäng i Norge, rapporterade skattefinansierade SR. Norsk polis uppgav att det bland annat handlar om det kriminella nätverket Foxtrot.

Under onsdagen besökte Norges justitieminister Sverige för att diskutera den ökade kriminaliteten och Norge vädjar även om internationell hjälp för att hantera de svenska gängen, enligt uppgifter till Schibstedtidningen Aftonbladet.

Norsk polis har bland annat kunnat se hur norska gäng använder sig av svenska gängs våldskapital för att utföra uppdrag i Norge. Under sommaren ska man också ha tagit en större mängd narkotika som man misstänker går att koppla till Foxtrot-nätverket.

Det vi ser som sker i Sverige kan komma till Norge om vi inte tar hotet på allvar. I Norge har vi god kontroll över situationen och de kriminella nätverken, men hotet från organiserad brottslighet kräver att norsk polis måste vara medveten – och kontinuerligt förebygger och utreder”, skriver Åste Dahle Sundet i ett mejl till Aftonbladet.

Under onsdagen besökte även Norges justitieminister Emilie Enger Mehl Sverige där hon tillsammans med sin svenske motpart Gunnar Strömmer (M) hade ett två timmar långt möte gällande den ökade kriminaliteten.

Det främsta rådet jag har fått från Gunnar Strömmer är att använda oss av förebyggande arbete, och det är också den norska polisens strategi, säger Emilie Enger Mehl till statskanalen SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!