Migranter orsakade kaos i Islands parlament

Migrationskrisen i Europa

publicerad 12 mars 2024
- av Redaktionen
Parlamentsledamot fick hjälpa polisen att hålla fast migranten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett isländskt parlamentssammanträde fick avbrytas på grund av skrik och störningar från migranter som krävde boende och en mer generös migrationspolitik.

En av migranterna klättrade också över räcket på en högre plattform och hotade att hoppa ner i salen.

Det var förra veckan som talmannen Birgir Ármannsson tvingades avbryta sammanträdet där justitieminister Guðrún Hafsteinsdóttir lade fram ett nytt lagförslag angående just asylsökande.

Flera migranter hade tagit sig till parlamentets plattformar där man skrek och störde ordningen – en av dem klättrade också över räcket till utsidan på plattformen och hotade att hoppa ner i riksdagens kammare.

De isländska asylsökarna förde oväsen, skrek och ropade från alltingets talarstolar i början av debatten om ändringar i utlänningslagen. Som ett resultat av detta har alltingets möten skjutits upp i några minuter eftersom folk har sprungit över förseningarna“, kommenterade Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet på Facebook.

Parlamentsledamot grep tag i mannen

Jón Gunnarsson, parlamentsledamot för Självständighetspartiet och tidigare justitieminister, var en av de som fick springa och gripa tag i migranten som hotade att hoppa ner, och man lyckades också hindra honom från att skada sig själv.

– Det var ingenting. Jag hoppade in för att hjälpa polisen eftersom en polis försökte ta hand om mannen. Jag ser det som min medborgerliga plikt att hjälpa polisen om situationen är sådan, förklarade han efter incidenten.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir menar att ”den här typen av händelser gör parlamentsledamöterna chockade” och att de behövde en paus för att smälta situationen.

– Det är viktigt att dessa händelser inte leder till att platser i parlamentet stängs. De måste vara öppna för väljarna, det är viktigt för vår demokratiska tradition, menar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!