Konverteringsterapi kan bli olagligt i Norge

publicerad 23 november 2023
- av Jan Sundstedt
Stortinget i Oslo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett nytt lagförslag föreslås totalförbud mot konverteringsterapi i Norge. Med starkt stöd från flera politiska partier väntas förslaget få stöd av en majoritet vid omröstningen i december.

Lagförslaget innebär att det skulle bli straffbart att försöka få andra att ändra sin sexuella läggning eller könsidentitet genom medicinska, alternativmedicinska eller religiösa metoder. Främst är arbetet med lagen inriktat mot vissa kristna och muslimska samfund. Lagen är inriktad mot konverteringsterapi på barn och vuxna och skulle även innebära förbud mot marknadsföring av sådana typer av aktiviteter.

Arbeidarpartiet lade fram förslaget i våras och har nått en överenskommelse med partier som Venstre, Høyre, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti. En bred majoritet förväntas stödja förslaget vid omröstningen i december.

Förhoppningen är att det blir ett förbud som lugnar människor. Att de vet att det som händer dem är fel – inte att det är något fel på dem, säger Turid Kristensen från det konservativa partiet Høyre, till norska Dagbladet.

För brott mot lagen föreslås straff upp till tre år i fängelse, och i grova fall upp till sex år.

Motstånd från föräldrar

Dock har förslaget mött motstånd från föräldrar, religiösa samfund och medier som menar att det inskränker på yttrandefriheten och religionsfriheten. En ledare i Stavanger Aftenbladet uttryckte oro över att lagen kan leda till självcensur bland de som erbjuder rådgivning i religiösa sammanhang.

Även föräldrar och exempelvis vårdpersonal känner sig oroliga för att man ska bli straffade för att säga fel saker till barnen. Kathy Lie från Sosialistisk Venstreparti hävdar dock att det kommer att finnas en tydlig gräns i den nya lagen.

Vi har fått många förfrågningar, särskilt från oroliga föräldrar. Vi har tagit fasta på detta och lagt in kommentarer i förslaget för att försäkra dem om att det är ett bra förslag, säger Lie.

Stortingets familj- och kulturutskott ska enligt planerna lämna sin rekommendation den 30 november, sedan kommer man att rösta om lagförslaget den 7 december.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!