Island inför vägskatt för elbilar

publicerad 26 mars 2024
- av Sofie Persson
Elbilarna har tidigare genererat för lite skatteintäkter, enligt isländska politiker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elbilsägare på Island tvingas nu betala vägskatt per kilometer på grund av minskade skatteintäkter från drivmedel. Bensin- och dieselbilägare slipper dock kilometerskatten – åtminstone det första året.

På Island ökar antalet elbilsägare, vilket innebär att det blir färre bensindrivna bilar. Det innebär i sin tur att det blir mindre intäkter från drivmedelsskatter, vilket gör att budgeten för bland annat vägunderhåll och liknade inte längre håller ihop.

Av det skälet har isländska politiker infört en så kallad kilometerskatt för bilar som är eldrivna, rapporterar skattefinansierade SR. För rena elbilar innebär det en kilometerskatt på sex isländska kronor, vilket motsvarar ungefär 50 öre. För laddhybrider är det istället två isländska kronor. Nästa år kommer en kilometerskatt även att införas för bensin- och dieselbilar.

Snart kommer det att bli förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar inom EU, vilket också gör att det förs diskussioner gällande kilometerskatt i andra länder. I exempelvis San Diego i USA har man röstat ner sådana förslag på grund av bland annat folkliga protester. Även i Sverige har det varit på tal, något som bland annat förts fram av IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Vi ser att skatteintäkterna minskar när allt större del av fordonsflottan blir elektrifierad, säger transportforskaren Anders Roth till SR. Dessutom så behöver vi hantera den här frågan om acceptans för generella skatter och en vägskatt kan vara ett bra sätt att hantera att göra det billigare att köra på landsbygden och lite dyrare att köra i stan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!