Fördubbling av skönhetsoperationer i Norge

publicerad 25 mars 2024
- av Sofie Persson
Antalet "skönhetskliniker" har också ökat dramatiskt i Norge.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av tio har genomgått skönhetsoperation, visar en norsk studie. Samtidigt upplever en av åtta kronisk smärta efteråt, en siffra som forskare tror är betydligt högre.

I en studie, som publicerats i Scandinavian Journal of Pain, har man påbörjar forskning kring kosmetisk kirurgi i Norge. Där upptäckte man att tio procent av deltagarna genomgått skönhetsoperationer. När man gjorde en liknade studie för 16 år sedan, det vill säga 2008, låg siffran på fem procent.

Kosmetisk kirurgi har blivit mer accepterat och vanligare för att åtgärda missnöje med kropp och utseende, säger Silje Endresen Reme, professor och specialist i psykologi vid Oslo universitet, till norska NBT.

Tre av fyra som svarade att de genomgått en kosmetisk operation var kvinnor. Främst är det också yngre i åldrarna 18-29 år som opererat sig. Bland alla som genomgått en operation uppgav en av åtta sig ha upplevt kronisk postoperativ smärta, det vill säga ihållande eller återkommande smärta relaterad till operationen och som har varat i mer än tre månader. Av dessa är också unga överrepresenterade då 67 procent  upplevt kronisk smärta, jämfört med tretton procent hos äldre vuxna.

Det här är förmodligen konservativa siffror. Det är mycket möjligt att situationen är underskattad och att nivån av kronisk postoperativ smärta är ännu högre, säger hon.

Allt fler skönhetskliniker

Under 2008 gjorde man ingen undersökning kring hur många som led av postoperativ smärta, och Reme uttrycker oro över utvecklingen samt att man inte riktigt vet hur det går för patienter över tid eftersom det inte följs upp. Skönhetsoperationer är en trend som ökar globalt, men det saknas kunskap kring risker och komplikationer efter ingreppen.

Antalet skönhetskliniker ökar dramatiskt, även i Norge, men vi vet inte hur det går för patienterna över tid efter operationen.

Studien genomfördes med hjälp av Ipsos där 1746 personer, som representerar ett urval ur den norska befolkningen, svarade på en enkät under 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!