Danska experter larmar: Sociala medier skapar känslolösa barn

publicerad 26 mars 2024
- av Sofie Persson
Mycket tyder på att kulturen på sociala medier är extremt skadlig för unga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danska psykologer och experter varnar för att extremt våldsamma videoklipp på sociala medier skapar en generation som är mer sårbar och mindre känslomässig. Bland annat kallar man det för en “total försummelse” av barnen och argumenterar för att sociala medier bör förbjudas för barn under 13 år.

På sociala medier som exempelvis TikTok och Instagram kan det ofta dyka upp innehåll med våld, sexuella övergrepp, självmord eller liknande bland den mer oskyldiga algoritmen. Danska experter menar att detta våldsamma innehåll påverkar hjärnan på samma sätt som när man ser våld i den verkliga världen, vilket i sin tur aktiverar hjärnans rädslocentrum. Psykologen David Madsen, som arbetar med ungdomar och digital utbildning, målar exempelvis upp en oroande bild av barns möten med våldsamt innehåll.

Det finns en risk att de kommer att utsättas för kattvideor kryddade med självmord och våldsporr. Det ska vi som samhälle inte acceptera, säger han till danska statskanalen DR och fortsätter:

Jag tycker inte att barn ska ha smartphones och tillgång till sociala medier. Förbjud plattformarna tills branschen har rett ut sina algoritmer.

Han menar att en konsekvens av att rädslocentrumet i hjärnan aktiveras är att man får svårare att koncentrera sig och även ökar risken för ångest och depression. Vidare ökar det risken för att bli mindre känslig för våld som inträffar i verkliga världen, menar neurovetenskapsmannen Kristoffer Hougaard Madsen. Att när barn om och om igen utsätts för våldsamt innehåll blir det en risk att att man sedan inte reagerar på rätt sätt i en verkligt våldsam situation.

Det finns en risk för att vi skapar en generation av unga människor som blir alltmer känslolösa, säger han.

“Nätverk av groomers”

Även psykologen Morten Fenger håller med och menar att det är ohälsosamt för nervsystemet samt att barn ” vänjer sig vid att leva i en misshandelszon”, och menar att han har svårt att förstå varför man låter barnen uppleva sådant våld.

Om en familj upplevde mord, våld, övergrepp och dickpics i sitt fysiska grannskap skulle de flytta därifrån. På samma sätt borde föräldrar skydda sina barn från medier där de exponeras för videor med samma våldsamma eller gränsöverskridande innehåll, säger han och fortsätter:

Internet bör vara förbjudet i förskolan. I princip har du gett tillgång till ett nätverk av groomers på dagis.

Både neuropsykologen och båda psykologerna är överens om att samhället är i god fart att skapa en generation med ett helt annat känsloliv. Madsen menar att dagens tonåringar redan ” blivit djupt ärrade för livet” och att “vi kommer att få betala ett högt pris för det”.

Vi vuxna har inte lyssnat, och vi har tillåtit en digital kultur som inte på något sätt är barnvänlig. Det är en total försummelse av våra barn, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!