Danmarks statsminister: ”Invandringen bakom gängkriminaliteten”

Invandrarvåldet

publicerad 14 september 2023
- av Jan Sundstedt
Mette Frederiksen är övertygad om att hårdare straff är en del av lösningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danska regeringen är orolig över hur gängkriminaliteten sprider sig över Danmark. Statsminister Mette Frederiksen medger att brottsligheten till stor del är ett invandringsrelaterat problem och att män med invandrarbakgrund ”särskilt från vissa länder är kraftigt överrepresenterade” i brottsstatistiken.

Regeringen har deklarerat att man tänker bekämpa gängkriminaliteten i landet med 39 nya åtgärder, bland annat hårdare straff, mer telefonavlyssning och fler civila spanare. Man lovar också att straffen för bland annat knivöverfall och ekonomisk brottslighet ska skärpas och att polisen ska få tillgång till tvångsåtgärder och övervakningsverktyg som de tidigare saknat.

Danska regeringar har under mer än ett decennium försökt bekämpa gängkriminaliteten med olika åtgärdsprogram – hittills utan några större framgångar.

Statsminister Mette Frederiksen är tydlig med att det är Danmarks frikostiga invandringspolitik som är orsaken till gängkriminaliteten och att män med invandrarbakgrund ”särskilt från vissa länder är kraftigt överrepresenterade” i brottsstatistiken.

Vänsterorienterade politiker och forskare har länge hävdat att hårdare straff inte hjälper för att få bukt med brottsligheten – någonting som Frederiksen avfärdar som nonsens.

– Det är klart att det påverkar när en viss andel av de mest förhärdade brottslingarna sitter i fängelse istället för på gatan. I den meningen måste vi bara använda sunt förnuft, säger hon.

Det senaste stora gängkriget i Danmark handlar om en konflikt mellan den förbjudna grupperingen Loyal to Familia och Hells Angels. Så sent som 26 augusti sköts en provmedlem till Hells Angels ihjäl i Christiania, och nu fruktar Danmarks regering en våldsutveckling likt den i Sverige.

– Vi får inte ha svenska förhållanden i Danmark, sa justitieminister Peter Hummelgaard under en presskonferens..

Finansministern Jakob Ellemann-Jensen var inne på samma spår och menade att man ”inte behöver titta längre än till andra sidan Öresund för att se hur illa det kan gå om vi inte tar i med hårdhandskarna mot gängkriminaliteten”.

Även om danskarna är oroliga för gängkriminaliteten i landet så kan det noteras att situationen på många sätt är extremt mycket värre i Sverige. Under 2022 genomfördes exempelvis 64 dödsskjutningar i Sverige – men bara en handfull i Danmark.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!