WWF utreds för dödlig jakt på tjuvjägare

publicerad 6 mars 2019

Världsnaturfonden, WWF, inleder en internutredning, sedan det har rapporterats att man har anlitat grupper som har bedrivit en dödlig jakt på tjuvjägare. Grupperna skall ha tagit till brutala metoder för att stoppa illegal jakt på djur i naturparker i delar av Afrika och Asien. Ett dussintal människor har enligt uppgift dödats i de berörda områdena. Det skriver TT.

Uppgifterna bygger bygger på efterforskning i sex olika länder. Under ett års tid har nyhetssajten Buzzfeeds reportrar gjort drygt etthundra intervjuer med vittnen och samlat in tusentals dokument. Man har även hittat e-postkonversationer från bland andra vapenhandlare. Grupperna skall ha attackerat och torterat bybor, ibland med dödlig utgång.

I ett officiellt uttalande skriver WWF, att man ser allvarligt på anklagelserna. Det är inte första gången WWF anklagas för liknande brott. För två år sedan kritiserades organisationen för att så kallade ”ekovakter” systematiskt kränkt olika folkslag i regnskogarna i Kamerun.


Annonser:


Tjuvjakten i Afrika och Asien är värd stora pengar och tjuvjägare som exempelvis dödar för noshörningshorn och elfenben tjänar summor vid varje tjuvjakt, som kan försörja dem och deras familjer i åratal. Detta har medfört akuta hot mot framför allt noshörningar och jakten på tjuvjägare blir ofta våldsam, då båda sidor är beväpnade.

I stora delar av exempelvis Afrika guidas turister av beväpnade parkvakter, eftersom risken för att möta våldsamma tjuvskyttar anses vara överhängande. Våldet mellan dem som vill skydda viltstammarna och tjuvjägarna trappas ofta upp.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.