MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

WWF utreds för dödlig jakt på tjuvjägare

publicerad 6 mars 2019

Världsnaturfonden, WWF, inleder en internutredning, sedan det har rapporterats att man har anlitat grupper som har bedrivit en dödlig jakt på tjuvjägare. Grupperna skall ha tagit till brutala metoder för att stoppa illegal jakt på djur i naturparker i delar av Afrika och Asien. Ett dussintal människor har enligt uppgift dödats i de berörda områdena. Det skriver TT.

Uppgifterna bygger bygger på efterforskning i sex olika länder. Under ett års tid har nyhetssajten Buzzfeeds reportrar gjort drygt etthundra intervjuer med vittnen och samlat in tusentals dokument. Man har även hittat e-postkonversationer från bland andra vapenhandlare. Grupperna skall ha attackerat och torterat bybor, ibland med dödlig utgång.

I ett officiellt uttalande skriver WWF, att man ser allvarligt på anklagelserna. Det är inte första gången WWF anklagas för liknande brott. För två år sedan kritiserades organisationen för att så kallade “ekovakter” systematiskt kränkt olika folkslag i regnskogarna i Kamerun.

Tjuvjakten i Afrika och Asien är värd stora pengar och tjuvjägare som exempelvis dödar för noshörningshorn och elfenben tjänar summor vid varje tjuvjakt, som kan försörja dem och deras familjer i åratal. Detta har medfört akuta hot mot framför allt noshörningar och jakten på tjuvjägare blir ofta våldsam, då båda sidor är beväpnade.

I stora delar av exempelvis Afrika guidas turister av beväpnade parkvakter, eftersom risken för att möta våldsamma tjuvskyttar anses vara överhängande. Våldet mellan dem som vill skydda viltstammarna och tjuvjägarna trappas ofta upp.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend