Miljö

Volvo-visionären: Privatbilismen kan förbjudas på sikt

Systemvetare på Volvo förutspår att de ”tutande och avgasspyende” bilarna kommer att förbjudas för privatpersoner.

Systemvetaren Karolina Bjurehed på Volvo gör bedömningen att privatpersoner i framtiden kommer att förbjudas köra bil.
Det ”ligger i luften” att folk har tröttnat på bilismen, åtminstone i storstäderna:

– Bra för människan i staden är fler grönområden, inte bilar som tutar och spyr ut avgaser. Städerna kommer inte att tillåta det, den trenden ser vi, säger Bjurehed till Ny Teknik.

Innan privatbilismen förbjuds kommer dock övervakningssystemen av trafiken att utvecklas. Enligt Ny Teknik kommer nya säkerhetssystem liknande ”guds öga” i Fast and Furious-filmerna att bli en realitet.

Trafikkameror och trafikljus kommer att kopplas till polis och sjukhus. Detta kommer att göra att säkerhetspersonal alltid kommer att ha det aktuella trafikläget klart för sig, och förbereda sjukvårdsinsatser efter trafikskador.

Karolina Bjurhed tror också att Volvo likt teleföretaget Ericsson kommer att sluta tillverka hårdvaror och istället leverera tjänster och system, inte faktiskt sälja bilar.

Hur storföretag och regering ska kunna motivera det kostsamma underhållet av vårt mycket utbredda vägnät om detta endast ska få nyttjas av yrkestrafikanter, återstår i så fall att se.

 

Källa: Ny Teknik

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!